Під час проведення наради із представниками громадськості стосовно ситуації, що склалася на ринку медпрепаратів, Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк попросив главу Державної служби України з лікарських засобів Олексія Соловйова та його заступників написати заяву про звільнення.
Раніше люстрації чиновника вимагали пацієнти, фармацевти та представники бізнесу. За словами глави БФ «Пацієнти України» Дмитра Шерембея, «досягнення» пана Соловйова призвели до стрімкого зростання цін на препарати і зникнення деяких ліків з аптечних полиць. А підприємці, що працюють на вітчизняному ринку в цьому сегменті, відзначали надзвичайну корупційність Держлікслужби.
«Державна служба з лікарських засобів тільки офіційно збирає з фармбізнесу близько 100 мільйонів доларів, а неофіційно, тобто хабарами, — близько 2 мільярдів гривень на рік. Усі ці тіньові видатки перекладаються на пересічних українців і осідають у кишенях пана Соловйова та його заступників», — стверджує Денис Шевченко, представник асоціації «ФАРМУКРАЇНА». На його думку, саме через тиск корумпованих чиновників Держлікслужби на вітчизняному ринку катастрофічно не вистачає недорогих і якісних ліків...
Нині найважливішою умовою громадськості та фармацевтичного бізнесу до Кабінету Міністрів є публічне обрання глави Державної лікарської служби з відкритим переліком претендентів і з урахуванням думки пацієнтських організацій.