Тому що під час війни дивився на місто крізь приціл
Протягом чотирьох днів у Будапешті перебувала делегація у складі 41 ветерана з Донецької області, які брали участь у визволенні міста. Це вже третій тур, організований Донецькою обласною радою в рамках акції «60 років потому по місцях бойової слави». Раніше колишні воїни вже побували у Відні й Києві.
Як повідомили в прес-службі обласної ради, донеччани відвідали пам’ятні місця столиці Угорщини, містечко Сентендре і здійснили екскурсію по Дунаю. Побували також в українському посольстві, військово-історичному музеї і поклали квіти на могили загиблих товаришів. Як повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці Юрій Мушка, досягнуто принципової домовленості з угорською стороною про те, що до 60-річчя Перемоги відреставрують усі пам’ятники й місця поховань радянських визволителів. Багато ветеранів передали послові списки бойових побратимів, чиї могили в Будапешті поки що невідомі.
Зінаїда Яківна Акимова зі Слов’янська була під час війни старшим лейтенантом, помічником командира з медзабезпечення. Вона пригадує: бої в Будапешті були такими запеклими, що протягом тижня не вдавалося поспати, бо треба було постійно вивозити поранених. За самовідданий ратний труд Зінаїда Яківна отримала свій перший орден.
А Анатолій Степанович Газун із Дзержинська та Іван Васильович Гамій з Докучаєвська уже під час поїздки з’ясували, що воювали поруч: один 13-річним хлопчиком подавав снаряди для гаубиці, а другий був коректувальником вогню. «Усю красу Будапешта я побачив лише зараз, — зізнався Володимир Хомович Комісаренко з Мар’їнського району. — А під час війни бачив її лише через танковий приціл».
Операція з визволення столиці Угорщини тривала з 29 жовтня 1944 року до 13 лютого 1945 року. За 108 діб безперервних боїв війська ІІ і ІІІ Українських фронтів розгромили 56 дивізій і бригад ворога, заплативши за перемогу 80 тисячами вбитих.
Донецька область.