У вересні-жовтні 1944 року тривало масове виселення етнічних українців з території Польщі. 60-річчя цих сумних подій передбачається вшанувати не лише в нашій державі.
Відповідно до указу Президента України пропонується створити оргкомітет, який проведе низку заходів. Так, у Києві, Львові, Рівному, Луцьку, Івано-Франківську та Тернополі пройдуть «круглі столи», в тому числі міжнародні. Друкуватимуть тематичні наукові й науково-популярні роботи, збірки документів, зокрема свідчення виселених українців.
Окрім того, на розгляд консультативного комітету президентів України та Польщі буде винесено питання стосовно створення на територіях двох держав рівних умов для встановлення меморіальних знаків, стел та пам’ятників загиблим українцям і полякам. Пропонуватиметься вшанувати у вересні 2004 року пам’ять жертв етнічних чисток у місцях їх масових поховань на території Польщі, а також встановити тут монумент україно-польського примирення. Як зазначається в указі, його видано на підтримку громадської ініціативи та посилення соціального захисту виселених етнічних українців. Зокрема, глава держави доручив передбачити для цього у проекті бюджету на наступний рік відповідні кошти.