Чудові твори мініатюрної скульптури Далекого Сходу — нецке і окімоно — експонуються на унікальній виставці «Світ у гірчичному зерні» у Києві. 

Таку виставку проводять в Україні вперше. Незвичайність її полягає в тім, що всі експонати — з однієї приватної колекції. Увазі глядачів пропонується понад 100 шедеврів з кості, вирізаних відомими східними майстрами і які тривалий час залишалися недоступні для широкого загалу. Акцію проводять у рамках культосвітнього проекту «Діалог культур», що його ініціював президент Асоціації національно-культурних об’єднань України Олександр Фельдман, якому і належить колекція.

Справжніх нецке і окімоно мало. Старі нецукеси, а їх було не так багато, кожну річ виготовляли тільки в одному екземплярі, і знавці вміють за фігуркою визначити майстра. У сувенірних магазинах нинішньої Японії легко знайти нецке чи окімоно найрізноманітніших малюнків із традиційних і сучасних матеріалів. Але масове виробництво вже рідко народжує шедеври, якими була так багата в XVІІ—XІX століттях Країна сходу сонця.

Мініатюрна пластика Далекого Сходу, що колись стала предметом сувенірної моди, не так безглузда, як може здатися недосвідченому глядачу. Дивний, незрозумілий і привабливий світ таїться за різьбленими зображеннями божеств, доброзичливих символів, людей, тварин, птахів, риб. Виставка «Світ у гірчичному зерні» — це спроба відкрити для людей, вихованих у традиціях європейської культури, вікно в дивний світ справжніх художніх шедеврів великої східної культури. Виставка в Києві — перша акція проекту «Діалог культур». Вона працюватиме до серпня 2004 року. А наступна — пройде восени в Харкові й в інших великих містах України.