Розкопки давньої могили, котра дивом збереглася в густонаселеному мікрорайоні Кіровограда, на вулиці Попова, виявили речі, які становлять величезну цінність для науки. Про них розповідає заступник начальника експедиції, науковий співробітник Інституту археології Національної академії наук України Алла НІКОЛОВА.
Спершу ми виявили кістяну пряжку, а днями на глибині 1,8 метра — давній візок із чотирма колесами, а також стилістичне зображення бика. Виготовлені вони з дуба, як і перекриття могили. Тут же міститься кілька поховань людей — дитина, років 5-7, а також дорослі, очевидно, батьки. Виявлені речі належать добі ранньої бронзи — до середини третього тисячоліття до нової ери.
Археологи продовжують пошуки. Кому належить поховання, осідлим чи кочовим племенам, які жили на цій території, ще належить встановити.
В експедиції, яку очолює Юрій Болтрик, роботи вистачить. Шкода тільки, що пізно розпочалися розкопки. Їх треба було зробити принаймні років двадцять тому, коли йшла забудова мікрорайону багатоповерхівками. Під ними навіки сховано частину нашої історії...
Юрій МАТІВОС,заслужений журналіст України.
Кіровоград.