З початку року органи прокуратури Донецької області порушили 82 кримінальні справи за фактами умисної невиплати заробітної плати. Задоволено 216 документів прокурорського реагування, до відповідальності притягнуто 117 посадових осіб. Після втручання прокурорів поновлено права понад 11 тисяч громадян, відшкодовано 42 мільйони гривень. Про це кореспонденту «Голосу України» повідомили в прес-службі обласної прокуратури.
За інформацією обласного управління статистики, всього підприємства регіону заборгували 530 мільйонів гривень більш як 200 тисячам осіб. Прокуратура Центральноміського району Горлівки порушила кримінальну справу стосовно директора дочірнього підприємства «Горлівська станція технічного обслуговування» ВАТ «Донецькавто», який, маючи заборгованість із зарплати більш як на 100 тисяч гривень, кошти підприємства використав на придбання товарно-матеріальних цінностей, оплату послуг, не пов’язаних із виробничою діяльністю. Справу направлено до суду.
Оригінальний «досвід» розрахунку з працівниками продемонстрували керівники деяких підприємств, які уклали мирові угоди, затверджені господарським судом. За цими угодами, погашення заборгованості із заробітної плати передбачається в термін... до 10 років. Тільки за результатами однієї прокурорської перевірки до суду направлено 6 заяв про розірвання або зміну умов мирових угод. Зокрема, шахта «Моспінська» за умовами угоди мала розрахуватися по зарплаті, аліментах і «регресах» у сумі понад 5 мільйонів гривень до грудня минулого року, але цього не було зроблено.
Гострою залишається проблема погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах, які перебувають у стадії банкрутства або санації. В Донецькій області таких підприємств нараховується понад 350. Шахтарський міжрайонний прокурор порушив кримінальну справу стосовно керуючого санацією державного відкритого акціонерного товариства «Енергоуправління», який за наявності заборгованості із заробітної плати придбав автомобіль, оргтехніку та здійснив інші не першочергові витрати.
Донецька область.