На жаль, День міжнародної солідарності трудящих ознаменувався не тільки проведеними мітингами, демонстраціями та ходами, а й захопленнями адмінбудівель і майже бойовими діями.

1 травня, за даними департаменту з питань внутрішньої політики Донецької ОДА, з ініціативи КПУ в містах і районах області відбулися мітинги й демонстрації, що зібрали близько 10 тисяч громадян. У цей само час проводилися акції самопроголошеної Донецької народної республіки, націлені на збільшення контролю за місцевою владою.

У Авдіївці 30 квітня на пост міліції і ДАІ було вчинено напад озброєних людей, які відібрали у правоохоронців зброю і бронежилети.

А міського голову Амвросіївки І. Склярова 30 квітня представники ДНР змусили написати заяву про звільнення з обійманої посади.

Водночас місцева влада в складних умовах проводила роботу з нормалізації обстановки та попередження провокацій. Напередодні свят усім бюджетникам були виплачені заробітні плати.

1 травня після мітингу прихильники ДНР штурмували будівлю прокуратури Донецької області, зірвали прапор України, замінивши його прапором республіки. Потерпілі були з обох боків. Цього дня було захоплено й будівлю Горлівської міської прокуратури, озброєні люди в масках винесли комп’ютери і спалили прокурорську документацію.

2 травня на півночі області відновилася антитерористична операція. Вона почалася о 4.30 ранку в Слов’янську з атаки на кілька блокпостів і телецентр на горі Карачун — пануючої висоти над містом. Наступ сил української армії проходив за підтримки авіації і бронетехніки. За повідомленнями місцевих ЗМІ, було використано близько 20 вертольотів і до 100 одиниць різної бронетехніки.

Слов’янськ, який перебуває під контролем сепаратистів, було взято у щільне кільце. Під контроль українських військових перейшла телевежа на горі Карачун. Проросійські активісти проти українських спецпідрозділів відкрили вогонь із застосуванням важкого озброєння. Збито три вертольоти українських ВПС, є дані про вбитих і поранених. Операцію ускладнювало те, що на околицях міста ополченці деревами перекривали дороги, перешкоджаючи просуванню техніки українських військ. Коли в Слов’янському районі, в Андріївці, висадився український десант, місцеві жителі стали живим щитом, не пропускаючи військових.

Нагнітанню ситуації в області сприяє поширення чуток про отруєння питної води. Реагуючи на численні звернення громадян, Державна санітарно-епідеміологічна служба в Донецькій області повідомила, що на 2 травня 2014 року жодних відхилень у хімічних і бактеріологічних показниках у воді не встановлено.

3 травня центр протистояння перемістився зі Слов’янська до Краматорська.

Активісти ДНР у містах області проводили мітинги, інформуючи громадян про цілі проведення референдуму 11 травня. Заявлено, що референдум відбудеться, навіть якщо місцева влада не надасть приміщення для голосування, — виборчі комісії працюватимуть у наметах.

3 травня вдалося звільнити 12 іноземних заручників, які прибули в регіон раніше фахівців місії ОБСЄ. Про звільнення представників ОБСЄ, котрих останнім часом утримували в Слов’янську, разом із Сергієм Тарутою журналістам розповіли Генеральний секретар Ради Європи Турб’єрн Ягланд і представник президента РФ Володимир Лукін, що прибули в Донецьку область для ведення переговорів із захопниками.

Департамент охорони здоров’я Донецької ОДА повідомив, що станом на 19.00 3 травня, у ході антитерористичної операції в Краматорську від вогнепальних поранень померло шестеро людей. Ще 15 осіб з вогнепальними пораненнями доставлено до лікувально-профілактичних закладів міста.

4 травня активісти ДНР значно активізували свою діяльність. Вони організували по області мітинги із закликами взяти участь у референдумі, блокувати просування українських військ, брати в руки зброю. Такі заходи пройшли в Єнакієвому і Дзержинську. На мітингу в Єнакієвому, що зібрав близько 500 проросійських активістів біля Єнакіївського металургійного заводу, лунали заклики шахтарів до початку безстрокового страйку до повного виведення українських військ з території регіону.

За повідомленням ГУМВС України в Донецькій області, на травневі свята загострилася криміногенна ситуація. В Донецьку 30 квітня озброєна банда (близько 30 осіб) пограбувала одне з відділень «Райффайзен Банк Аваль». 3 травня в Горлівці невідомі чоловіки в камуфляжній формі й масках з одного автосалону, погрожуючи зброєю, вивезли 17 нових автомобілів «Опель», «Кіа», «Шевроле» без номерів і зникли в невідомому напрямку. 

* * * 

Учора під Слов’янськом точився бій між силами, які проводять АТО, та майже 800 терористами. За повідомленням Управління зв’язків з громадськістю МВС України, з боку правоохоронців — близько 40 поранених, четверо загиблих. Один із них загинув унаслідок обстрілу мікроавтобуса, що перевозив поранених у бою під Слов’янськом українських силовиків на ділянці між блокпостами «Слов’янськ» і «Долина». Обстріл здійснювався з кулемета російського виробництва. «Тактика бою нападників — прикриватися живим щитом із числа місцевого населення. Крім того, місцеві жителі повідомляють, що нападники масово обстрілюють і підпалюють житлові будинки. Є жертви серед місцевого населення», — йдеться у повідомленні МВС.

Коли верстався номер, бій під Слов’янськом тривав.

Донецька область.

Офіційно

Міністерство оборони України на своєму офіційному сайті інформує: за повідомленням Харківської прокуратури з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері, збройний напад на військовослужбовців під час проведення антитерористичної операції 2 травня в Слов’янському районі Донецької області, у результаті якого загинули два пілоти і два десантники, а також сім військовослужбовців дістали поранення, кваліфіковано як терористичний акт і об’єднано в одне кримінальне провадження.

Установлено, що два вертольоти Збройних Сил України, які здійснювали патрулювання, було збито за допомогою сучасних переносних зенітно-ракетних комплексів. При цьому використовувалася тактика одночасного пуску двох ракет по повітряній цілі, що свідчить про професійний вишкіл сепаратистів. Ще один вертоліт був обстріляний з автоматичної зброї.