Генеральна прокуратура оголосила про закінчення слідства у справі про вбивство директора регіональної телерадіокомпанії ІРТК «ТОР» журналіста Ігоря Александрова, скоєне членами організованої злочинної групи, що діяла в Донецькій області. У зв’язку з цим у Верховній Раді відбулася прес-конференція за участю голови Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимира Стретовича та голови спеціальної слідчої комісії парламенту Григорія Омельченка. У прес-конференції взяли участь колишні офіцери міліції Олег Солодун та Михайло Сербін.

 

Нагадаємо, що причиною замаху на журналіста Александрова стали його телепередачі «Без ретуші». В них він намагався розповісти про існування організованої злочинної групи на півночі Донецької області. З цього самого питання не раз зверталися до перших осіб МВС, СБУ і Генпрокуратури України й колишні співробітники управління з боротьби з організованою злочинністю УМВС у Донецькій області Олег Солодун і Михайло Сербін. Підготовлена четверта телепередача «Без ретуші» з новими фактами світ не побачила. За словами Григорія Омельченка, на журналіста Ігоря Александрова замовлення було не вбивати, а жорстоко побити, «щоб інші бачили». Стався так званий ексцес виконання. Кілька зайвих ударів спричинили смерть. Слід також нагадати, що в процесі розслідування спровокували і сфальсифікували роль «убивці» журналіста Александрова — в особі Юрія Вередюка, обвинувачення проти якого було розвіяно судом, і розпочато нове слідство. У зв’язку з його завершенням учасники прес-конференції заявили, що справу розслідували не в повному обcязі, а лише в обмежених рамках, «визначених небажанням (чи нездатністю) керівництва Генеральної прокуратури притягти до кримінальної відповідальності деяких керівників правоохоронних органів України і Донецької області (як колишніх, так і нинішніх). Є підстави стверджувати, що в такому урізаному розслідуванні кримінальної справи зацікавлені високі посадові особи України, котрі мали стосунок до подій в Донецькій області, й у період, що передував злочину, і в період розслідування.

Судові буде передано лише рядових виконавців із складу організованого злочинного угруповання та їх безпосереднього керівника Олександра Рибака. Поза рамками розслідування, що проводилося Генпрокуратурою, залишилися члени злочинної групи, які носили міліцейські погони, та їхні високі покровителі в керівництві УМВС, прокуратури Донецької області та Донецької облдержадміністрації».

Григорій Омельченко наголосив, що правоохоронними органами Донецької області на Олега Солодуна, Михайла Сербіна, їхніх родичів чинять тиск у різних формах із метою змусити Солодуна і Сербіна не згадувати під час судових слухань за справою Александрова прізвищ колишніх і нині діючих високопоставлених співробітників міліції і прокуратури, які знали про зроблені ними заяви з приводу існування організованої злочинної групи та виконання убивств на замовлення.

На прес-конференції Григорій Омельченко торкнувся і справи Георгія Гонгадзе. Він запевнив: слідчою комісією беззаперечно встановлено, що за вказівкою колишнього Міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка за Георгієм Гонгадзе було влаштоване незаконне спостереження, проникнення в квартиру, прослуховування телефонних розмов; спостереження велося цілодобово двома групами під керівництвом генерала Олексія Пукача. За словами народного депутата, однозначно встановлено, що журналіста посадили в машину, тобто фактично він був викрадений.