Після виходу в «ГУ» (17.02 ц. р.) публікації «Музейні історії» голова облдержадміністрації Олексій Гаркуша доручив відповідним службам перевірити стан двох очаківських музеїв та внести конкретні пропозиції стосовно його покращення. Нагадаємо: йшлося про невизначеність долі музею імені Шмідта та проблеми з фінансуванням військово-історичного музею Очакова. Зокрема, у зв’язку з тим, що Міноборони не передає до комунальної власності міської громади цілісний майновий комплекс військового містечка, куди входить «будинок Шмідта», музей ліквідовано,  експозиція зберігається у військово-історичному музеї, а він не відремонтований і не пристосований для розміщення музейної експозиції, зокрема унікальної діорами «Штурм фортеці Очаків».

Згідно з дорученням виконком Очаківської міськради знову надіслав листа до Міноборони з проханням підготувати проект постанови Кабінету Міністрів України про передання згаданої будівлі із державної до комунальної власності. У разі позитивного вирішення цього питання плановано провести поетапний ремонт будівлі із залученням спонсорських коштів. Але відповідь Міноборони ще не надійшла.

Щодо унікальної діорами, як повідомили автору листом з управління культури, заплановано консервацію полотна. Є ескізний проект, відведено територію під прибудову до музею, де зберігатиметься діорама. Але для прибудови та її облаштування треба, за попередніми обрахунками, близько 1,2 млн. гривень.

Одночасно такі кошти виділити з річного бюджету управління культури неможливо. Голова облдержадміністрації погодився розглянути можливість додаткового фінансування галузі «культура» та зокрема Очаківського військово-історичного музею за підсумками виконання обласного бюджету за 6 місяців 2004 року.

Миколаїв.