Кілька днів тому на Харківщині, на Новоселівському гірничо-збагачувальному комбінаті корпорації «Укрбудматеріали», введено в дію нову дільницю з виробництва меленого пилоподібного кварцу.
Для неспеціалістів поясню. Якщо раніше Україна продавала на експорт рідкісний кварцовий пісок з тутешніх кар’єрів, запаси якого у світі надто обмежені, мало не за безцінь, то тепер, після переробки, ціна на цю дуже важливу сировину для виробництва найрізноманітніших і «наймодніших» нині в будівельних технологіях сухих сумішей зросте разів у десять. 
— Наш «невеликий заводик», — каже голова правління ЗАТ «Новоселівський ГЗК» Микола Оседця, — дасть змогу збільшити випуск товарної продукції комбінату на 15 відсотків, або на 3—3,5 мільйона гривень на рік, що вже подія для невеликого селища. Продуктивність праці на одного тут працюючого при цьому складатиме до 320 тис. грн. на рік, а з введенням найближчим часом додаткових потужностей — ще значно збільшиться. Оце вже воістину ходили по золотому піску і не помічали того.
Проект оцінено в 750 тисяч євро і здійснено насамперед за рахунок кредитних коштів, виділених Першим українським міжнародним банком та власних коштів комбінату. Нову продукцію вироблятимуть на обладнанні німецької фірми Гербрюдер Пфайфер АГ потужністю 10 тисяч тонн пилокварцу на рік. Використання найсучаснішого оснащення дасть змогу зберегти високу якість вихідної сировини в процесі її подрібнення. Наступного року плановано створити ще додаткові потужності продуктивністю 20 тисяч тонн.
— Попит на таку продукцію у світі величезний і щорік він тільки збільшується, — каже голова корпорації «Укрбудматеріали» Анатолій Безух. — Уже сьогодні маємо замовлення з країн Балтії, Польщі, Туреччини, і я переконаний, що після певної маркетингової роботи цей список ділових партнерів із зарубіжних країн тільки розширюватиметься. Однак наші турботи насамперед спрямовані на попит вітчизняного споживача. Якщо раніше збагачений кварцовий пісок використовувався в скляній, керамічній промисловості, то тепер, з відкриттям нового напряму, ми практично пануватимемо на ринку України і, гадаю, країн близького зарубіжжя у виробництві одного з найважливіших компонентів для виготовлення сухих будівельних сумішей, без яких сьогодні не може обійтися жодна будівельна компанія, жоден ремонт у наших будинках.
Отже, із країни-імпортера Україна стає не тільки країною-експортером перспективного товару, а й помітним виробником кінцевого продукту — десятків найменувань усіляких будівельних сумішей для найрізноманітніших декоративних робіт. А зважаючи на те, що унікальні кварцові піски Харківщини, аналогів яким, за оцінками фахівців, у світі практично немає, будуть використовуватися для виробництва найякісніших і найдорожчих виробів і матеріалів, то мимоволі напрошується метафора про золотий валютний дощ, який дбайливі господарі добувають із звичайного піску.
До речі, найближчим часом у Харківській області буде введено в експлуатацію ще одне підприємство, друге в Україні виробництво компанії «Хенкель» з виготовлення сухих сумішей, використовуючи саме нову продукцію Новоселівського ГЗК. «Отож відтепер ми будемо не тільки діловими партнерами, — підкреслив головний технолог «Хенкель Баутехнік (Україна)» Євген Карапузов, — а й добрими сусідами. Унікальність вашого матеріалу дозволить нам виготовляти будівельні суміші надійні й довговічні, з дуже високими технологічними властивостями, що дасть нам можливість формувати практично будь-яку фактуру декоративних покриттів, яка тільки виникне в ідеях дизайнерів і будівельних майстрів. Ми розраховуємо, що завдяки цьому виробництву компанія збільшить нинішнього року випуск своєї продукції відсотків на 40».
Неабияке задоволення від пуску нового промислового об’єкта відчуває і голова держадміністрації Нововодолазького району Микола Шумаков, бо це — нові робочі місця, чималий приріст валового виробництва промислової продукції, гарні відрахування до бюджету району.
Харків.