У неділю, 11 липня, у центральному чернівецькому парку ім. Т. Шевченка відкриється традиційний Петрівський ярмарок. Гостям запропонують товари місцевих виробників, кондитерів, пекарів тощо. Вируватимуть свята пива, морозива, автосалон, показ моделей «Вишиваний дивотвір», виставка народних майстрів, а ввечері в Літньому театрі окрасою дня стане фінал Міжнародного пісенного фестивалю «Пісня буде поміж нас», який нині проходить у Чернівцях.
З такими вікнами столицю Буковини до ЮНЕСКО не приймуть
Чернівці претендують на те, щоб потрапити до переліку пам’яток культури світового значення. Не з усім, звичайно, бо те, що набудували після війни, — типове, як куфайка. А от середмістя Чернівців, на думку західних фахівців, є феноменом полікультурного середовища. Проте, як сказала начальник відділу історико-культурної заповідної території управління архітектури міста Світлана Біленкова, щоб його представляти, потрібно здійснити чимало заходів: старі вулиці зробити пішохідними, можливо, відновити розібрану трамвайну колію австрійської доби. Та головне — змінити ставлення мешканців будинків світового значення до свого житла. Основне, що дратує ЮНЕСКО, — метало-пластикові вікна на фасадах унікальних особняків. У Кракові, наприклад, у цьому вже навели лад. Чернівецька ментальність дещо інша.
Рівняння на Хотин
Кращим містом області визнано Хотин. Це стало відомо, коли депутати облради підбили підсумки конкурсу «Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку у 2004 році». Переможець отримає 15 тисяч грн. Депутати відзначили також Заставну (10 тисяч грн.).
Переможцем серед селищ стала Глибока (10 тисяч грн.) Серед найкращих сіл — Берегомет Кіцманського району, на другому місці — Романківці Сокирянського, а третє поділили Банилів Вижницького та Дністрівка Кельменецького районів. Вони отримають відповідно 7, 5 і по 3 тисячі гривень.