Справжній переворот у галузі медицини може зробити програма, над якою працюють у Вінницькому національному медичному університеті імені Пирогова
Так відгукнувся про наукову роботу вінничан — «Система комп’ютерного моделювання процесів життєдіяльності органів людини» — президент Академії медичних наук України Олександр Возіанов. «У світі поки що не існує аналогічного винаходу», — не без гордості каже керівник програми, Герой України, ректор Вінницького медуніверситету Василь Мороз.
— Зарубіжним ученим, — продовжує В. Мороз, — вдалося лише змоделювати у комп’ютерному варіанті діяльність окремих органів людського організму. Нітрохи не применшуючи заслуг зарубіжних колег, зазначу, що такі системні програми не відтворюють роботу людського організму у взаємодії всіх його органів.
Крім того, додає академік, розроблені програми не враховують низку дуже важливих чинників — середовища, в якому мешкає людина, впливу на її організм біохімічних та ферментативних перетворень.
Вінничани моделюють людину, за їхніми словами, такою, якою вона є у житті. Створена програма дає можливість одразу простежити дію тих чи інших ліків на весь організм людини і на конкретні внутрішні органи. Для цього задаються конкретні дані (фізіологічного чи патологічного) стану хворого. Далі комп’ютер добирає найоптимальніші ліки — щоб і хворобу подужали, і шкоди не завдали організму. Зрозуміло, вводяться не самі ліки — «працюють» біохімічні формули, що характеризують склад того чи іншого медичного препарату. Всі перетворення одразу видно на екрані. Можна побачити, образно кажучи, як «кричить» від того само анальгіну печінка чи інші органи. Чому б у такому випадку не замінити ліки на інші?
Василь Мороз переконаний, що програма знадобиться також науковцям, студентам, але найбільше — лікарям-практикам. І не лише їм. Фармацевтичні фірми зможуть з її допомогою випробовувати дію нових медичних препаратів.