несуть службу митники міжнародного автомобільного пункту пропуску автомобілів «Ужгород» Карпатської регіональної митниці
Міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ужгород» Карпатської регіональної митниці, що за кілька сотнів метрів від нашого Ужгорода і приблизно за стільки ж — від словацького Вишнє Немецке, з початку року перетнули майже 270 тисяч легкових і близько 24 тисяч вантажних автомобілів та 582 тисячі громадян. Таку статистику навів начальник митного поста, радник митної служби ІІ рангу Олексій Голод. За цей час державний бюджет поповнився майже 7 мільйонами 500 тисячами гривень.
Зі вступом Словаччини в ЄС у цьому потоці співвідношення словацьких і українських транспортних засобів змінилося у бік збільшення сусідів до 60 відсотків, а до цього було навпаки. Словаки їдуть до нас здебільшого по дешевші пальне, цукор, борошно, олію, м’ясні та кондитерські вироби. Через це на більшості АЗС Ужгорода, щоб наповнити бак пальним, треба ставати в чергу.
Є черга й на кордоні. Вона одностороння — на виїзд. І не з вини ужгородських митників — вони працюють у кілька разів швидше, ніж їхні словацькі колеги. Очевидно, у такий спосіб словацькі митники захищають інтереси свого виробника...
Є в цьому потоці й ті, хто прагне оминути митні правила і з одного, і з другого боку. І хоч визначити їх досить складно, з початку року складено 146 протоколів на загальну суму майже в 4 мільйони гривень. Одним із найрезонансніших останніх затримань була спроба перевезти через україно-словацький кордон 12 тисяч 500 блоків цигарок, замаскованих у вантажному автомобілі «Вольво» між прес-формами для випуску пляшок. Загальна сума контрабанди становила 371 тисячу гривень. Звісно, затримано й автомобіль як засіб переміщення контрабанди.
Складнощів у роботі завдає й те, що нинішній пункт пропуску вже давно став своєрідним тромбом на україно-словацькому кордоні, бо не розширювався із 60-х років минулого століття. Не оснащений він належно і технічними засобами. Та вже з кінця нинішнього року на «Ужгороді» розпочнеться колосальна реконструкція, і по її закінченні ужгородські митники та прикордонники працюватимуть у комфортних умовах.