Ранкове і денне засідання 24 червня
Верховна Рада прийняла в цілому зміни до Закону «Про реконструкцію та експлуатацію на платній основі автомобільної дороги Київ—Одеса», якими запропоновано встановити плату за проїзд по будь-якій ділянці цієї траси, а не лише від Жашкова до Червонознам’янки, як це передбачалося попередньою редакцією закону.
З прийняттям закону про транскордонне співробітництво буде врегульовано спірні моменти, що виникали між територіальними громадами та місцевими органами виконавчої влади України та відповідними органами влади сусідніх держав. Передбачається, що державна підтримка надаватиметься лише тим проектам і програмам зі співробітництва, які було відібрано на конкурсній основі.
Закон про екологічний аудит визначає основні правові та організаційні засади здійснення екологічної ревізії і спрямований на підвищення екологічної обгрунтованості та ефективності діяльності суб’єктів господарювання.
Парламент також схвалив закон про спеціальну економічну зону «Інтерпорт Ковель» на території Волинської області площею понад 56 гектарів. Метою створення цієї СЕЗ є облаштування міжнародного транспортного коридору Гданськ—Одеса, залучення інвестицій, розвиток зовнішньоекономічних зв’язків, транспортно-виробничої інфраструктури. На території «Інтерпорту Ковель» буде встановлено спеціальний митний, податковий та інші режими економічної діяльності.
Депутати схвалили закон, який дасть змогу вдосконалити механізм забезпечення військовослужбовців житлом — зміни до статті 12 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Як зазначив доповідач — голова підкомітету парламентського оборонного комітету Степан Бульба, з прийняттям цього законопроекту будуть враховувати вислугу років військовослужбовців при наданні їм постійного житла.
Згідно з прийнятою парламентом постановою у вересні 2004 року на день уряду у Верховній Раді буде винесено два питання: про реформування правоохоронних органів в Україні та про напрями співробітництва нашої держави з Європейським союзом у зв’язку з розширенням ЄС.
На ранковому засіданні депутати також обрали народного депутата Миколу Чечеля членом Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи ВР і членів Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Головою цієї комісії обрано Анатолія Балюка.
328 голосами Верховна Рада схвалила Бюджетну резолюцію — основні напрями бюджетної політики на 2005 рік. Як зауважив голова бюджетного комітету ВР Петро Порошенко, у цій постанові враховано й узгоджено з урядом більшість пропозицій народних депутатів. Зокрема, резолюція визначає такі параметри бюджетної політики на наступний рік: дефіцит держбюджету не повинен перевищувати одного відсотка ВВП. Граничний обсяг державного боргу — не перевищувати 34 відсотки ВВП. Загальний обсяг трансфертів з державного до місцевих бюджетів — не менший, ніж у 2004 році. Обсяг капітальних вкладень — не нижчий за відповідний показник 2004 року. Питома вага місцевих бюджетів у зведеному бюджеті — не нижча за відповідний тогорічний показник. Мінімальна заробітна плата — 262 гривні на місяць. Не менш як десять відсотків видаткової частини бюджету має бути спрямовано на розвиток аграрного сектору.
Окрім того, на денному засіданні парламент затвердив загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2004—2010 роки. Цю програму передбачається реалізовувати у два етапи: на першому, розрахованому до 2006 року, має бути сформовано нові інституції управління житловим фондом та розроблено першочергові нормативно-правові акти у сфері житлово-комунального господарства. На другому етапі (2007—2010 рр.) плановано здійснити заходи, спрямовані на повне відшкодування підприємствам економічно обгрунтованої вартості житлово-комунальних послуг, забезпечити населення послугами високого рівня і якості.
Депутати також прийняли у цілому закони про молоко та молочні продукти, про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки, і доповнення до закону про платіжні системи та переказ грошей в Україні (у другому читанні). Розглянули також постанови про обрання суддів.