Заборговану платню на Вінниччині селянам частково повертатимуть... зеленими кормами
Сіно нинішнього року може стати особливо твердою «валютою». Перший укіс багаторічних трав, на жаль, не вдався. Дощі не зросили зелені поля більшості районів. А без них трава не пішла у ріст. Ситуація склалася непроста. Тому фахівці радять якнайшвидше скосити трави — очікуваного приросту зеленої маси все одно не буде, та й погода сприяє — з неба не капає. Із сподіванням отримати кращий урожай з другого укосу (кінець червня—початок липня синоптики прогнозують дощовими). І врешті-решт, припасти на зиму по 1,5 тонни сіна на одну корову (105 тисяч тонн) та 4 тонни сінажу (280 тисяч тонн).
Саме так і роблять вправні господарі: приблизно в половині районів уже скосили трави (з 95 тисяч гектарів наявних площ зібрано урожай на 70 тисячах). У деяких господарствах уже мають передбачену кількість сіна та сінажу. Але таких небагато. Та й переважна більшість корів нині утримується не в господарствах, а у хлівах сільчан. Далеко не кожен з них має можливість вирощувати сіно. Тому відповідальність за надання допомоги сільським газдам у придбанні кормів в області покладено на керівників районних сільгоспуправлінь. Рекомендовано використовувати для цього різні форми оплати, зокрема, й видачу кормів у рахунок погашення заборгованості із зарплати. Або — за майнові та земельні паї.
У ситуації, що склалася, фахівці обласного управління сільського господарства й продовольства рекомендують також максимально використати для заготівлі сіна і сінажу площі бобових культур. Не класти зелену масу бобових у годівниці, а діяти за перевіреним правилом: «Корову — до кормів, а не корми — до корови». Мається на увазі: максимально скористатися можливістю випасання корів. Тим паче, що вінничани мають оптимальну кількість пасовищ інтенсивного типу: у розрахунку на одну корову — 0,43 гектара площі.