276 народних депутатів проголосували за законопроект № 4180 щодо внесення змін до Основного Закону
Ранкове і денне засідання 23 червня
З доповіддю із законопроекту 4180 виступив співголова комісії народний депутат Степан Гавриш. Почалося обговорення, яке глушили опозиціонери. Тоді головуючий запропонував обговорення припинити і перейти до голосування.
276 народних депутатів проголосували за законопроект № 4180 щодо внесення змін до Конституції у першому читанні. Другий проект закону набрав 118 голосів.
А перед цим у своєму виступі лідер соціалістів Олександр Мороз наголосив: якщо «Наша Україна» висловила намір підтримати законопроект 3207-1, то це гарантія того, що зміни до Конституції можуть бути внесені. Тому необхідно обговорити його і прийняти рішення.
Після цього, на вимогу фракцій «Наша Україна» і БЮТ, головуючий оголосив півгодинну перерву. Після засідання погоджувальної ради народним депутатам було запропоновано три рішення: перше — відкласти розгляд законопроектів і створити робочу групу для опрацювання законопроекту 3207-1; друге — розглядати обидва законопроекти; третє — обговорювати і визначитися лише стосовно законопроекту 4180.
Слово було надано старійшині парламенту Ігорю Юхновському. Виступ парламентарія звівся до того, що народ України обиратиме Президента за його програму, з якою кандидат йтиме на вибори. І вийде так, що, перемігши, він потрапить у зовсім іншу ситуацію, яку створить політична реформа, ніж та, на яку орієнтувався у своїй програмі.
Головуючий Володимир Литвин поставив на голосування пропозицію погоджувальної ради, яка була підтримана більшістю її членів: розглядати обидва законопроекти. Ця пропозиція набрала 289 голосів.
Олександр Мороз запропонував процедуру обговорення обох законопроектів з визначенням регламенту для доповідачів і виступаючих. Її підтримали 278 народних депутатів. Після цього Володимир Литвин попросив півгодинну перерву для засідання погоджувальної ради, а сесія під головуванням Олександра Зінченка розпочала розгляд питань ратифікації. Першим народні депутати прийняли Закон про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо участі дітей у збройних конфліктах.
Після повторного засідання погоджувальної ради Володимир Литвин звернувся до народних депутатів з такими словами: «Давайте будемо розумнішими й обговоримо два проекти».
Доповідали співголови Олександр Мороз і Степан Гавриш. Олександр Мороз закликав народних депутатів проголосувати за законопроект 3207-1, запевнивши: це гарантія того, що реформа відбудеться. Парламентарії з опозиційних фракцій заблокували трибуну. Однак Верховна Рада проголосувала за продовження конституційної реформи.