Вечірнє засідання 17 червня

Голова лічильної комісії Валерій Мішура оголосив результати таємного голосування за призначення членів Рахункової палати України. Першим заступником голови Рахункової палати обрано Володимира Першина, головними контролерами — Марію Шулежко, Василя Невідомого та Юрія Іваненка. Всі кандидатури набрали більш як 300 голосів.
Потім парламент перейшов до обговорення низки законопроектів, які регулюють відносини у сфері АПК. У першому читанні прийнято поданий урядом законопроект про Основні засади державної аграрної політики. Цей документ розраховано на період до 2015 року. Водночас народні обранці у виступах наголошували на потребі доопрацювати цей документ до другого читання. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що на першому місці в цьому документі мусить бути розділ про розвиток соціальної сфери на селі. З огляду на те, що програму розраховано до 2015 року, цей розділ має бути конкретним. Скажімо, що в кожному селі мають бути щонайменше школа і амбулаторія.
Найгострішу дискусію у сесійній залі спричинив розгляд законопроекту про ринок землі, внесений народними депутатами І. Томичем, М. Зубцем, В. Калінчуком та ін. Цей документ, розроблений на розвиток норм Земельного кодексу, покликаний встановити цивілізовані «правила гри» у сфері обігу земельних ділянок, що має вплинути на поліпшення інвестиційного клімату, розвиток іпотечного кредитування та вдосконалення інфраструктури ринку земель в Україні. Законопроект визначає правовий статус земельної біржі, особливості обороту земель сільськогосподарського призначення, земельних ділянок, що перебувають у власності громадян та юридичних осіб, у державній та комунальній власності, земельних паїв. Згідно з цим документом земельні ділянки сільськогосподарського призначення не можуть мати у приватній власності іноземні громадяни та юридичні особи, особи без громадянства та спільні підприємства, створені з участю іноземних фізичних та юридичних осіб. Земельні ділянки державної або комунальної власності, призначені для продажу суб’єктам підприємницької діяльності під забудову, підлягають продажу на земельних торгах. Представників опозиційних фракцій найбільше турбувало те, що земля може опинитися в руках лише групи найбагатших людей, а селян знову буде обкрадено. Водночас більшість депутатів були єдині в тому, що ринок землі потрібно відрегулювати законодавчо. Адже сьогодні, приміром, є багато випадків, коли земельні паї до 10 гектарів скуповують за кілька пляшок горілки. За прийняття законопроекту про ринок землі за основу не голосували лише фракції комуністів, соціалістів та БЮТ.