Ранкове засідання 18 червня

Як надалі приватизуватимуть підприємства так званої групи «Є» — підприємства, що мають стратегічне значення та посідають монопольне становище в економіці України? Особливої актуальності це питання набуло після скандальної приватизації «Криворіжсталі». На думку 235 депутатів, які підтримали законопроект «Про формування конкурентних засад у процесі приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі в майні юридичних осіб», надалі ця приватизація відбуватиметься на основі єдиних конкурсних умов. Вони вважають, що цим законом нарешті буде наведено лад у сфері приватизації. Як зазначив доповідач Василь Надрага (група «Союз»), єдина мета цього законопроекту — щоб усі державні частки акцій продавали лише на конкурентних засадах та щоб до них застосовували єдині конкурсні умови за максимальної прозорості самих конкурсів. Цю думку підтримав співдоповідач, перший заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Демьохін і закликав ухвалити цей законопроект у цілому.
Виступаючи в обговоренні, Богдан Костинюк («Наша Україна») зазначив: приклад «Криворіжсталі», котру начебто продавали під час конкурсу, але реально він був формальний, доводить, що цей закон не гарантує прозорості та реальної конкурентності. Бо якщо ці конкурси супроводжуватимуться додатковими умовами, то часто їх результати будуть відомі наперед.
Ярослав Сухий («Трудова Україна») закликав не політизувати питання і підтримати цей закон, який поліпшить приватизаційне законодавство.
Голова Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Валентина Семенюк звернула увагу на поспішність, з якою пропонують прийняти закон: «Якщо ми ухвалимо цей законопроект, — сказала вона, — то повторимо ситуацію, яка мала місце з «Криворіжсталлю», тільки з усіма об’єктами групи «Є». До того ж, на її думку, застосування під час проведення конкурсів так званих кваліфікаційних вимог дасть можливість Фонду держмайна одних претендентів допускати до конкурсів, а інших — ні.
Проте 235 голосами закон було прийнято в цілому. Отож приватизація стратегічних об’єктів триватиме. Проти ухвалення цього закону в повному складі виступили «Наша Україна», СПУ, БЮТ та КПУ, а їх представники заявили, що голосування відбувалося з порушенням процедури і що не було враховано пропозиції народних депутатів.
Затим народні депутати розглянули й ухвалили в першому читанні проект закону про нотаріат.
На початку сесійного засідання головуючий привітав з Днем медика народних депутатів, причетних до цієї професії.