Вечірнє засідання 15 червня
Чотири законопроекти про заборгованість перед учителями розглядали народні депутати на вечірньому засіданні. Гостроту проблеми (до речі, цього дня до Верховної Ради з’їхалося багато вчителів з областей України, вимагаючи поліпшення свого економічного становища) розкрив автор одного із проектів народний депутат Станіслав Ніколаєнко (фракція соціалістів).
Законом про освіту, нагадав він, передбачено, що педагогічним працівникам з 1997 року (з часу дії закону. — Авт.) мають доплачувати за стаж, а також виплачувати по окладу на лікування та за активну роботу.
«Три роки уряд грався з цим законопроектом, —зауважив парламентарій, — не зупиняв його, не вносив жодних пропозицій, але й грошей не виплачував. Правда, у 1998 році на реалізацію статті 57 цього закону в бюджеті було заплановано 500 млн. гривень, але тодішній прем’єр Валерій Пустовойтенко сказав: ми не зрозуміли, куди ці 500 мільйонів спрямувати».
Народний депутат Володимир Пузаков, виступаючи в обговоренні, навів разючі факти зі свого округу. «На Кіровоградщині, — сказав він, — сьогодні борги перед освітянами становлять 70 мільйонів гривень, по місту Кіровограду — 17 мільйонів, сільським учителям заборговано 30 мільйонів».
За останні 12 років в області педагогам не надано жодного квадратного метра житла. А як вижити вчителю за початкової зарплати нехай навіть у 235 гривень? Чи замислюються державники над тим, що, наприклад, тільки на Кіровоградщині не вистачає більш як вісім тисяч вчителів, у тому числі в сільських школах — понад п’ять тисяч.
Народні депутати, які доповідали про свої проекти, Тарас Чорновіл («Наша Україна»), Володимир Воюш (СДПУ(о), Валерій Асадчев («Наша Україна») переконані в одному: не можна далі випробовувати довіру людей.
За деякими підрахунками, борг перед учителями становить уже 4 млрд. гривень.
У результаті обговорення сесія за основу прийняла проект закону про реструктуризацію заборгованості з виплат педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам закладів освіти, передбачених статтею 57 закону України про освіту.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вніс таку пропозицію: зважаючи на важливість цього питання, доручити відповідним профільним комітетам доопрацювати проект, з тим щоб наступного вівторка закон прийняти в цілому. Це протокольне доручення народні депутати підтримали.