Ранкове засідання 15 червня
Сесія розпочала роботу з кількох оголошень, що спричинили жваву реакцію в залі. Змінив свою назву депутатський корпус аграрників. Віднині їхнє об’єднання в парламенті називатиметься фракція Народної аграрної партії України. Головуючий повідомив, що до фракції НАПУ вступили народні депутати Віктор Бойко, Анатолій Гіршвельд, Сергій Касьянов, Станіслав Косінов, Валентин Савицький, залишивши депутатську групу «Центр», якій тепер у двотижневий строк належить визначитися з власною кількістю.
Народний депутат Ігор Плохой поповнив лави депутатського об’єднання «Демократичні ініціативи — Народовладдя».
Склав присягу народний депутат Валентин Дзонь, який заступив на парламентський пост зі списку «За єдину Україну!» замість депутата, що склав свої повноваження.
Фракції КПУ і СПУ попросили півгодинну перерву. Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував їхнім лідерам викласти мотиви вимог. У заявах, з якими виступили Олександр Мороз і Петро Симоненко, було висловлено категоричну незгоду з приватизацією «Криворіжсталі». Вони нагадали, що раніше сесія прийняла закон, який забороняє приватизацію «Криворіжсталі», але Президент наклав на цей закон вето, і, таким чином, стало можливо приватизувати завод. «В інтересах двох кланів — дніпропетровського і донецького, на чолі з Пінчуком і Ахметовим, з метою об’єднати їх, щоб використати на президентських виборах».
Заявники зажадали звіту голови Фонду держмайна Михайла Чечетова та мораторію на приватизацію до президентських виборів.
Вимогу про звіт голови Фонду держмайна Володимир Литвин поставив на голосування. Підтримали 215 народних депутатів, що не забезпечувало більшості. У результаті опозиційні фракції наполягали на перерві, під час якої засідала погоджувальна рада.
Сесії було запропоновано в середу заслухати інформацію про ставлення уряду до державної власності, а наступного вівторка внести до розкладу звіт Фонду держмайна України та розглянути проект закону про внесення змін до законодавчих актів про приватизацію. З цим погодилася більшість залу, і народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного, які раніше не було підтримано. Зокрема, проект закону про внесення змін до Закону України «Про чисельність Збройних Сил України на 2000—2005 роки». З доповіддю виступив голова Комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Георгій Крючков, в обговоренні взяв участь Міністр оборони Євген Марчук.
Гострі дискусії велися довкола участі військовослужбовців, яких буде скорочено. Народні депутати внесли низку відповідних поправок і 386 голосами прийняли закон у цілому під новою назвою «Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються зі служби у зв’язку з реформуванням Збройних Сил України, та їхніх сімей».
Народні депутати сердечно поздоровили з днем народження своїх колег Віктора Балогу і Петра Святоша.
Ще задовго до відкриття сесії біля будинку парламенту зібрався численний загін освітян із багатьох областей України з економічними вимогами та закликами на кшталт: «Депутатові — зарплату вчителя», «Міністри і депутати! Ви — пани, а вчителі — жебраки!», «Забезпечити дітям гарячі сніданки!» тощо.