Здається, Світлана Полухіна про кожен з чотирьох тисяч експонатів Кривоозерського районного історико-краєзнавчого музею може розповідати годинами. Директорствує тут жінка вже сімнадцять років — відтоді, як започатковано експозицію.
Фонди музею, за словами Світлани Олександрівни, і поповнюються здебільшого завдяки кривоозерцям: «Ця сорочка-вишиванка, якій понад 100 років, віковий рушник, розшитий чорними хрестиками, — все від людей. Створювати експозицію допомагали тоді керівники підприємств, колгоспів, сільрад. А скільки по хатах ходили, збирали...»
Світлана Олександрівна категорично не погоджується, що зацікавленість у таких ось експонатах, музеях тепер втрачається: «Відвідувачі різного віку, і самі по кілька разів приходять, і когось із собою ведуть. А як без музею зустрічі ветеранів? Під час Великої Вітчизняної воювало вісім тисяч кривоозерців, три тисячі не повернулося. Учасники війни нерідко заповідають, щоб нагороди і документи віддали до музею. Зберігаємо. Приїздять із сіл їхні діти, дивляться. Тут пам’ять. А демонстрація документальних кінострічок-хронік: їх у нас вісім. Початок війни, блокадний Ленінград, битва під Москвою, визволення Києва... Діти дивляться, кажуть: невже таке було. Кажу: це маленька часточка того, що було. А уроки народознавства з розповідями про українську хатину, що де в ній повинно стояти, що таке оберіг з лікарських рослин і для чого — бо захищає хату від усіляких негараздів, щоб панували мир, злагода, спокій. Уроки такі проходять під магнітофонний запис: співають пташки нашого рідного краю, кукурікає півник, кудкудачуть кури... Кривоозерщина — район гарних старовинних обрядів».
На запитання, де беруться на облаштування та зберігання експонатів гроші, адже екскурсії безкоштовні, Світлана Олександрівна повідомила: «Не залишає без належної уваги районна влада, селищна рада. Спасибі й бізнесменам, не відмовляють. Фарбу ось для ремонту купили». А потім довго розповідала про те, що готується до виходу четверта книга «Історії нашого краю». Бо вічного, вважає, немає нічого, а книга залишиться.