Завтра у Верховній Раді України відбудеться «круглий стіл» «Гармонізація чорнобильського законодавства та соціально-економічний розвиток постраждалих регіонів». Його організовано Чорнобильською програмою відродження та розвитку (ЧПВР), Програмою розвитку ООН (ПРООН) і Комітетом ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.
Проведення цього «круглого столу» ще раз свідчить про увагу міжнародної спільноти до чорнобильських питань. В Україні нині перебуває з офіційним візитом і планує взяти участь у цьому заході Кальман Міжей — радник Генсека ООН, заступник адміністратора Програми розвитку ООН, директор Регіонального бюро ПРООН по країнах Європи та СНД, а також заступник координатора ООН з міжнародного співробітництва з чорнобильських питань. У його планах — обговорити перспективи підтримки з боку ООН програм соціально-економічного розвитку постраждалих від Чорнобильської катастрофи регіонів, зосередивши увагу на питаннях імплементації українських державних програм, спрямованих на подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, на регіональних особливостях економічного відродження, а також на проблемах, пов’язаних з необхідністю удосконалення законодавчої бази.
Зауважу, що нині ЧПВР працює в 10 постраждалих регіонах України, де створено вже понад 50 громадських організацій. Крім цього, є 22 проекти з розвитку місцевих громад, які реалізуються з метою забезпечення соціального та економічного відродження в постраждалих від Чорнобильської катастрофи регіонах. Серед донорів, що беруть участь у проектах, — Швейцарія (донорський внесок становить близько 255 тис. дол.), Японія (1 млн. 214 тис. дол.) та Канада (1 млн. 150 тис. дол.).