Денне та вечірнє засідання 8 червня
По-справжньому напруженим для парламентаріїв і урядовців видався вівторок. Вони обговорили стан і формування цін та тарифів у житлово-комунальній сфері й провели парламентські слухання на тему «Про збереження та цільове використання об’єктів соціально-культурного призначення в процесі зміни форми власності суб`єктів господарювання, що їх утримують».
Перший заступник голови Державного комітету з питань житлово-комунального господарства Володимир Альохін спробував переконати народних депутатів у прибутковості... житлово-комунальної сфери. Щоправда, акцентував увагу на реальніших речах — збитковості, яка, за його словами, залежить від цінової політики в паливно-енергетичному комплексі.
На підвищення цін та низький рівень якості послуг звернув увагу й перший заступник голови Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Володимир Демьохін. На його переконання, житлово-комунальна сфера потребує змін, які підвищили б її рентабельність. Для початку треба створити умови для залучення вітчизняних і закордонних інвесторів. Доповідачі були одностайні: уряд має формувати таку тарифну політику, яка забезпечила б баланс інтересів виробників, постачальників та споживачів.
А про ігнорування інтересів освітян, незахищених верств населення і навіть малюків йшлося на парламентських слуханнях. Валентина Семенюк, голова Спеціальної контрольної комісії з питань приватизації, наголошувала на необгрунтованому закритті, ліквідації та продажу з наступним перепрофілюванням санаторно-курортних, туберкульозних, кардіологічних закладів.
За її словами, протягом 1998—2000 років було приватизовано 159 оздоровчих закладів державної форми власності, з них — 113 пансіонатів, 2 санаторно-курортні заклади, 10 профілакторіїв. (Це тоді, коли законодавством заборонено приватизувати та перепрофільовувати санаторно-курортні заклади).
Водночас, зазначила голова комісії, за період приватизаційних процесів форму власності змінили 519 об’єктів освіти, закрито і перепрофільовано майже 5 тисяч дитячих садків. Ще однією проблемою, підкреслила В. Семенюк, є включення гуртожитків до статутних фондів різного роду акціонерних товариств, що створені в процесі корпоратизації або приватизації об’єктів державної власності. Тому, наголосила народний депутат, потрібно за допомогою контролюючих та правоохоронних органів виявляти такі факти й карати винних. І, безперечно, якнайшвидше законодавчо врегулювати питання закриття й перепрофілювання об’єктів соціально-культурного призначення.