На території сміттєзвалища на околиці Перечина (Закарпатська область) знайдено арсенал боєприпасів.
...Місцевий мешканець уже не перший раз у пошуках металобрухту навідувався до звалища, яке утворилося за огорожею, яку поставили військовики. Він розповів, що один із снарядів відкопав раніше й приховав від стороннього ока. Коли укотре навідався до схованки, знайшов ще такий само крам, тоді, схаменувшись, і поспішив до райвідділу міліції. Правоохоронці, у свою чергу, повідомили місцевим рятувальникам, на місці знахідки виставили міліцейську охорону. Було встановлено, що кількість боєприпасів становить 16 одиниць (12 протитанкових снарядів калібру 76 мм часів Другої світової війни і 4 снаряди 172-го калібру). Олександр Куштапін, керівник групи піротехніків військової частини Д-0180 МНС України, класифікував стан боєприпасів, окрім двох, які виявилися навчальними, вкрай небезпечними. Найцікавіше те, що боєприпаси 172-го калібру —радянського виробництва вже повоєнного періоду. А останні призначені для важкої артилерії, радіус розльоту їхніх осколків може сягати 1200 метрів. А важить одна така бойова одиниця близько 60 кг. Це тоді, коли за сто метрів від їх місцезнаходження розташований житловий сектор.
Імовірніше, вони залишилися як спадок від військових, які півстоліття дислокувалися в Перечині. Наприкінці минулого року артилерійський полк припинив своє існування, а його територію і будівлі майже не охороняють.
До речі, всередині минулого місяця на стрільбищі цієї військової частини виявлено 26 протитанкових мін ТМ-62. На щастя, вони були навчальні...
Навіть попри нетиповість такої події навряд чи вдасться з’ясувати її істинні причини. Відсутність належного обліку і контролю озброєння у військовому відомстві вже давно не викликає сумнівів...
Центр пропаганди Управління МНС України в Закарпатській області.
P. S. Звільнено з посад начальника Генштабу Збройних Сил Олександра Затинайка і головнокомандувача Сухопутних військ Петра Шуляка.