Прокуратура звинувачує пастора в шахрайстві
Органи внутрішніх справ, до яких насамперед звернулися потерпілі, не вбачали злочину в діях пастора. Проте, за словами старшого прокурора відділу прокуратури Миколаївської області Вікторії Багірової, після проведення повторної перевірки з’ясувалося, що з 2000 року духовний отець як представник релігійної громади отримував гуманітарну допомогу від благодійної організації «Лікарі для Ізраїлю» (Німеччина). У грудні 2001 року пастор разом зі своїм родичем вирішив нагріти руки на чужій доброчинності, створив інший благодійний фонд і став його головою.
Звісно, фонд потребував приміщення, а для його придбання потрібні гроші. Користуючись необізнаністю німецьких благодійників пана і пані Ламмертів із законами України, пастор умовив їх передати через приватну особу 15 тисяч євро на придбання приміщення і ще 1,5 тисячі євро для оформлення договору застави. Разом з грошима від Ламмертів надійшла вказівка: нерухомість має бути куплена на ім’я благодійної організації «Лікарі для Ізраїлю», яка передасть її для користування фонду пастора.
Проте отець приховав цю умову і придбав за 79 500 гривень (з коштів, що надійшли) частину нежитлового приміщення в Миколаєві у власність свого фонду. Пастор добре знав, що передані гроші — це благодійні внески, власних коштів організація не має, а засновники — довірливі літні люди, проте він повідомив до Німеччини, що нерухомість в Україні, яка належить нерезидентам, обкладається податком на прибуток і становить 20 відсотків від її вартості.
Вражені діями шахрая, пан і пані Ламмерти відмовились у подальшому бути благодійниками в Миколаївській області. Отже, членам зазначеної релігійної громади —жертвам Холокосту, яким ця допомога адресувалася, більше нема на що сподіватися. А прокуратура області порушила проти пастора кримінальну справу за статтею «шахрайство».