Відділення гнійної хірургії в Головному військово-медичному клінічному ордена Червоної Зірки центрі «Головний військовий клінічний госпіталь» у місті Києві було створено у 1974 році.

Саме на цей колектив випала нелегка робота лікування поранених військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок у республіці Афганістан (1979—1989 роки). Загалом у ті роки у відділенні проліковано 169 воїнів-інтернаціоналістів. За цю успішну роботу воно, єдине в госпіталі, в 1987 році нагороджено «Почесною грамотою Президії Верховної Ради та ЦК КПРС». Тяжку загальну біду довелося пережити колективу у 1986 році — ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Лікарі працювали в 30-кілометровій зоні і приймали хворих чорнобильців безпосередньо у відділенні. У різний час відділення очолювали відомі лікарі Павло Тимченко, Октавій Калінін, Микола Безлюда, Сергій Горєлов, працювали досвідчені хірурги Олексій Безуглий, Ярослав Кукуруз.

На базі відділення під керівництвом Сергія Асланяна проходять підготовку курсанти Української військово-медичної академії — майбутні військові лікарі.

Жодні ліки самі по собі не лікують, самі операції не є панацеєю — хворих лікують люди в білих халатах, люди, які мають небайдужі серця. Це Оксана Биба, Тетяна Кучер, Ольга Василенко, Світлана Хомяк, Любов Богут, Юлія Турейська, Клавдія Волкова, Ольга Губар.

Із 2009 року відділення гнійної хірургії очолює полковник медичної служби Сергій Сапа (на знімку) (у 2006-му він захистив кандидатську дисертацію за темою «Хірургічне лікування хворих з синдромом діабетичної стопи, ускладнених гнійно-некротичним процесом»).

 

Сергій Анатолійович розповідає: «У випадку бойових дій, збройного нападу на нашу країну ми готові надавати допомогу. У нас є кваліфіковані, добре підготовлені лікарі. Уже відпрацьовано документальну базу і тактику лікування. Матеріальна база, звичайно, могла б бути краща. Ми здатні надавати допомогу в межах госпіталю, а також сформовано медичні бригади посилення, які готові вирушити в будь-яку точку України. Майже половина постраждалих з Майдану з обох боків барикад лікувалися у клініці ушкоджень госпіталю, зокрема в нашому відділенні — опікові хворі та хворі з гнійними ускладненнями поранень. Усі бачили по ТБ жахливу картинку запаленого коктейлями Молотова міліцейського бронетранспортера на Хрещатику 18 лютого. Потім по вулиці йде чоловік, в якого палає одяг. Ці двоє міліціонерів, екіпаж того БТРу, обгорілі командир і механік-водій лікувалися в нашому відділенні. Лікування проведено успішно, без зміни категорії здатності. Тобто вони повернулися до служби. Також лікувалися цивільні люди з вогнепальними пораненнями. Усе завершилося благополучно. Ми надавали лікування всім. Потрібно людям допомагати. Ми носимо білі халати, і це є головним для нас».

Геннадій ПЄРОВ, член Спілки журналістів України.