Напередодні Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища в Києві нагороджували лауреатів проекту «Екологія і природні багатства України». Голові правління —генеральному директору ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат» Олександру Федотову і в його особі всьому підприємству як лідеру з природоохоронної діяльності у 2003—2004 роках вручено Почесний диплом і спеціальний знак. Тим самим відзначено вагомий внесок комбінату в поліпшення екологічної ситуації в регіоні.
Природоохоронній діяльності на комбінаті приділяють пильну і постійну увагу. Сьогодні на підприємстві кожна шоста гривня, яка йде на реконструкцію і розвиток комбінату, — «екологічна». За останні три роки кількість шкідливих викидів комбінату скоротилася на 18 відсотків. Усі основні джерела викидів на ЗАлК оснащено очисними установками, проводиться комплекс робіт зі зменшення водоспоживання і скидання стічних вод. Управління охорони навколишнього середовища комбінату розробило і впроваджує нові технології з утилізації промислових відходів.
А на конференції партнерів і донорів басейну Дніпра Запорізький алюмінієвий комбінат було внесено до переліку чотирьох «гарячих точок» для пріоритетних інвестицій з програми ПРООН-ГЕФ. Там само провели технічну й економічну оцінку заходів, які провів ЗАлК зі зменшення впливу на навколишнє середовище. Особливу увагу і схвалення фахівців викликали будівництво водооборотної системи центральної компресорної станції та електроливарного відділення, а також модернізація електролізного виробництва з впровадженням «сухих» газоочисток загальною вартістю 77,2 млн. доларів.
Крім природоохоронних заходів на виробничих об’єктах, комбінат щорічно впорядковує і озеленює санітарно-захисну зону, а також надає благодійну допомогу медичним, дитячим та іншим організаціям міста й області. Тільки 2003 року на це було витрачено 2,2 мільйона гривень.