посаджено нинішньої весни на Вінниччині: в області завершено відновлення зелених насаджень, знищених стихією 2000 року
Зелень — у дефіциті
Приблизно по шість молодих саджанців припало на кожного мешканця області. Незважаючи на це, Вінниччина продовжує залишатися лісодефіцитним регіоном держави: за показником лісистості область на одинадцятому місці у державі. Великих збитків лісівникам завдала стихія: у восьми районах, що опинились у її епіцентрі, було пошкоджено четверту частину (!) лісових насаджень, більшою чи меншою мірою ліси постраждали майже в кожному із 27 районів.
Після стихії ліс «світив» дірками
Як стверджує генеральний директор обласного об’єднання «Вінницяоблкомунліс» депутат обласної ради Михайло Вдовцов, найбільше було знищено дерев шпилькових культур — сосни, берези, граба... Вони виявилися найуразливішими до льодового панцеру (рясний осінній дощ, який ішов перед тим протягом дня, вночі змінився першим морозом). Опинившись у льодовому полоні, високі верхівки й тонке гілля ламались, як сірники, навіть без найменшого подиху вітру.
Весною спеціалісти констатували ще один сумний факт: зламані крони стали джерелом поширення хвороб і шкідників. До того ж було порушено повноту лісу. Нормальною вона вважається тоді, коли листя на деревах утворює собою шатро, що закриває небо: подивишся вгору — тільки зелень над головою... Натомість ліс «світив» дірками.
Прибрати зламані дерева виявилося непросто. Виконати цю роботу протягом одного сезону лісівники не змогли: стихія наламала дров стільки, скільки їх мали б заготовити на десять років наперед. Прибираючи «торчки», одночасно заліснювали «лисі» галявини. 
Автомобіль — у нагороду
Значну допомогу лісівникам надали територіальні громади, колективи шкіл, інших навчальних закладів. На знак подяки з ініціативи М. Вдовцова запровадили низку заохочувальних призів. «Найвагомішим» серед них став автомобіль «Таврія». Його вручили Олександрівській сільраді, що в Томашпільському районі.
За підсумками нинішнього року таких призів на колесах буде два: один дістанеться кращому «Агролісгоспу», другий знову поїде до тієї сільради, де зуміють найефективніше організувати роботу із заліснення земель, непридатних для сільськогосподарського виробництва. А для кращого учнівського колективу передбачено екскурсію до Канева на Чернечу гору. Крім того, для своїх встановлено звання «Кращий лісник року»: протягом нинішнього року фойє адмінбудинку об’єднання прикрашатиме великий кольоровий портрет (розміром 1х1 метр) потомственого лісівника, директора Томашпільського «Агролісу» Анатолія Поліщука. Не тільки батько, а й дід 72-річного Анатолія Макаровича доглядали ліс, тонко відчуваючи його.
Першими закінчили ліквідацію стихійного лиха працівники «Агролісгоспу» Чечельницького району, насамперед завдяки вмілій організації робіт керівника названого підрозділу Анатолія Гарагоди. Анатолій Андрійович разом з колегами з інших районів навчався на курсах при Вінницькому аграрному університеті. «У нас була конкретна мета, — каже М. Вдовцов, — здійснювати цю непросту роботу на науковій основі».
Коментар голови обласної ради Юрія ІВАНОВА :
— Стихія, про яку згадувалося вище, наштовхнула нас на думку комплексного розв’язання проблеми заліснення території області. З цією метою розроблена і затверджена на сесії облради програма «Ліси Вінниччини на 2000—2015 роки». Ми створили ще одне обласне лісогосподарське підприємство — «Вінницяоблкомунліс». У його відання передано ліси, якими раніше користувалися колективні сільгосппідприємства: після реформування вони втратили право на володіння ними. Це — 138 тисяч гектарів зелених насаджень, тобто трохи менше половини території, зайнятої лісом.
Новостворена організація (кошти для її становлення виділили з обласного бюджету), одразу взялася за ліквідацію стихійного лиха. Не менший обсяг робіт виконано силами ще однієї організації — обласного державного об’єднання «Вінницяліс». Нинішньої весни силами її працівників посаджено приблизно три мільйони молодих дерев. Така само кількість на рахунку об’єднання «Вінницяоблкомунліс». Так активно ми ще не озеленювали свій край. Безпосередню участь у низці акцій, присвячених озелененню, ініційованих, зокрема, й обласною радою, взяли територіальні громади, підставляли плече депутати обласної та місцевих рад.
Уперше лісогосподарські підприємства області розпочали формування приводних смуг. На площі 108 гектарів маємо намір зміцнити береги річок, щоб запобігти їх замуленню. Детально обстежили землі несільськогосподарського використання — яруги, балки, схили. Таких у нас налічується 34 тисячі гектарів. Від ерозії їх може врятувати тільки заліснення. Крім того, ерозії піддається третина орних земель. Найпершим порятунком від такого лиха є полезахисні лісосмуги. Врешті-решт, де ще, як не в аграрній області, мають буяти зеленню ліси?..
Вінницька область.