Ранкове засідання 1 червня
На початку засідання комуністи та соціалісти наполягали внести до порядку денного питання про виведення українських миротворців з Іраку та заборону приватизації «Криворіжсталі». А фракція «Наша Україна» була обурена, що з першого питання порядку денного — про результати розслідування подій під час виборів міського голови Мукачевого Закарпатської області — доповідатимуть через «зайнятість» і «певні непередбачувані обставини» не керівники силових структур, а їхні заступники.
Проте після півгодинної перерви, оголошеної на вимогу «НУ» та СПУ, народні депутати таки погодилися заслухати доповіді силовиків, а також інформацію Уповноваженої з прав людини Ніни Карпачової.
Заступник Генерального прокурора М. Голомша повідомив, що зроблено чимало для з’ясування злочинів, скоєних під час виборів у Мукачевому. Вже направлено до суду кримінальні справи щодо чотирьох осіб, які вчинили хуліганські дії на виборчій дільниці №1. Закінчено розслідування кримінальної справи за фактом хуліганських дій на виборчій дільниці №3, де було завдано тілесних ушкоджень народному депутатові професору Миколі Поліщуку, і обвинувачений ознайомлений з матеріалами кримінальної справи. До того ж, за словами заступника Генпрокурора, проведено дві тисячі слідчих дій у справі за фактом викрадення виборчих документів, зроблено 731 знімок з відеозаписів, за допомогою яких встановлено осіб, причетних до правопорушень. Слідчі допитали 44 парламентарії, проте 14 народних обранців так і не з’явилися, що «впливає на оперативність розслідування кримінальних справ». Деякі з парламентарії, зазначив 
М. Голомша, вказують на порушення, інші, а також члени дільничних комісій — заперечують такі випадки. Отже, про остаточні результати перевірок говорити ще зарано. Оскільки навіть експертиза підписів на протоколах триватиме до кінця червня.
Менше конкретики про діяльність своїх підрозділів було у звіті першого заступника міністра внутрішніх справ Михайла Корнієнка та заступника голови Служби безпеки Ігоря Дріжчаного: справи порушено, Генпрокуратурі істотно допомагаємо, всіх очевидців допитуємо, слідство триває...
Утім, найбільшого резонансу і оплесків отримав виступ Омбудсмана Ніни Карпачової. Вона зачитала заяву сержанта міліції Михайла Джумеля, який чергував у приміщенні, де зберігалися бюлетені в ніч їх викрадення. Міліціонер погодинно розписав усе, що відбувалося у тервиборчкомі з 19 на 20 квітня, і оприлюднив прізвища вищих посадовців, які брали ключі від секретних кімнат. Цю інформацію, ідеться у заяві сержанта, чомусь проігнорували слідчі.
Мукачівські події, наголосив у доповіді заступник Голови Верховної Ради Олександр Зінченко, де відпрацьовувалися нові брутальні «ноу-хау» виборчих технологій, шокують. І якщо не зупинити беззаконня, далі буде гірше. Втім, на його думку, ще є шанс виправити ситуацію, бо «всі кінці у воду» не вдалося сховати. Хоча слідство не відповіло на головні запитання. А саме: чи припиниться переслідування людей за політичними мотивами до і після виборів, чому сесія міськради оголосила переможцем Е. Нусера, якщо є факти про фальсифікацію виборів на 12 дільницях, чому за 40 днів роботи силовиків не доведено хоча б один з них? Мукачівський конфлікт, за його словами, розпочався задовго до виборів — під час боротьби «за економічно привабливі ласощі» Закарпаття, де все «тотально контролюється СДПУ(о)». Так, зазначив він, з боку всіх учасників виборчих перегонів були політичні помилки. Проте найбільше з боку кандидата від СДПУ (о) — бажання бути переможцем було підкріплено «і адміністративно, і правоохоронно, і судово». А дії міліції взагалі поза коментарями. На цьому тлі «як визнання виконаної роботи» видається цинічним підвищення керівників місцевої дільниці в посадах. Судова влада, додав Олександр Зінченко, на жаль, не стала перепоною на шляху до беззаконня, а була перетворена на слухняний механізм правового прикриття виборчих зловживань.
На початку ранкового засідання народні депутати поздоровили з днем народження Олега Лукашука, Віталія Цехмістренка та Тараса Чорновола. Перший заступник Голови ВР Адам Мартинюк оголосив про вихід Михайла Добкіна із групи «Центр». А новообраний в загальнодержавному виборчому окрузі за списками СДПУ(о) Юхим Фікс склав присягу і ввійшов до фракції цієї партії.