Учень десятого класу Миколаївського муніципального колегіуму Михайло Виборний одержав золоту медаль на Міжнародній Менделєєвській олімпіаді з хімії, що відбулася в Кишиневі. А в загальному заліку Україна посіла перше місце, завоювавши золоту, дві срібні та бронзову медалі.
Завдання для олімпіади добирали професори Московського державного університету. Після 16 задач теоретичного плану юні хіміки мали пройти експериментальний тур. За шість годин потрібно було визначити склад молдавського вина. До того ж без проби на смак. Зразки напоїв подавали у пробірках, а з’ясувати концентрацію цукру, винної кислоти й інших складових треба було за допомогою спеціального устаткування. Михайло Виборний упорався із завданням найкраще, за що, окрім золотої медалі, удостоївся звання «Кращий експериментатор». Проте головне для нього — зарахування на бюджетне відділення хімічного факультету Московського державного університету.
Нагорода юного хіміка, безперечно, й результат праці його викладачів — заслуженого вчителя України, викладача хімії Ніни Франків і кандидата хімічних наук, доцента кафедри хімії Миколаївського університету кораблебудування імені Макарова Валентини Мащенко.
***
P. S. Те, що наших школярів — переможців олімпіад, за традицією запрошують до престижних московських вузів, безперечно, приємно. Але все-таки прикро, що не чути таких запрошень від наших провідних вищих навчальних закладів. Ми поцікавилися, що з цього приводу думають чиновники профільного міністерства.
Лідія ВАЩЕНКО, заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти, начальник управління змісту освіти Міносвіти і науки України:
— Я по телефону не даю інтерв’ю і відповідей на запитання. Ви краще зверніться з цього приводу до нашого науково-методичного центру...
Олег ЕРЕСЬКО, провідний спеціаліст з хімії Міносвіти і науки:
— Мене дивує, чому Харківський університет імені Каразіна, який готує учнів на олімпіади з хімії, нічого не заявив з цього приводу. Хоча, окрім кишинівської, відбуваються й інші міжнародні та всеукраїнські олімпіади, у яких ми беремо участь і запрошуємо на навчання їх переможців. Аналогічна пройшла нещодавно у Вінниці, а незабаром відбудеться і всеукраїнська...
Галина МАЛЬЧЕНКО, завідувачка сектору науково-методичного центру середньої освіти Міносвіти і науки:
— У тому, що наших школярів — переможців олімпіад, запрошують на навчання провідні закордонні вузи, немає нічого страшного. У демократичних країнах саме так і чинять. У мене, однак, немає даних, що Михайла Виборного запросили на навчання до МДУ, хоча я і була в Кишиневі на олімпіаді, як і декан хімфаку МДУ Валерій Лунін. Вочевидь, Виборного запросили на навчання в перспективі, на майбутнє, адже Михайлові ще рік треба вчитися в школі, аби її закінчити. Проте сам факт, що серед 85 учасників олімпіади — представників 14 країн — нашого десятикласника разом з його ровесником із Вологди удостоїли золотої медалі, приємний. І я гадаю, що Михайлу Виборному ще надійдуть пропозиції на навчання і від вітчизняних вузів.