У понеділок понад тисячу людей зібралися поблизу стадіону «Олімпійський» у Донецьку, щоб пройти маршем на підтримку єдності України. Вулицею Артема рушила колона з фаєрами, люди били в барабани, скандували «Україна!» і «Слава Донбасу!», а невдовзі на них напали кількасот радикалів з битками і палицями. За даними прес-служби Донецької облдержадміністрації, 13 людей постраждали, з них двоє госпіталізовані. П’ятеро активістів потрапили в полон до представників ДНР, але їх відпустили після перемовин із правоохоронцями.

 Міліція затримала вісім учасників конфлікту, повідомляє відділ зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області. За даними правоохоронців, легкі поранення дістав заступник начальника Донецького міськуправління міліції підполковник Микола Крюченко — він схопив кинутий у проукраїнських активістів саморобний вибуховий пристрій і відкинув його, щоб не постраждали люди.

За даними департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА, у потерпілих на акції зафіксовано забиті місця голови та м’яких тканин. У активіста Олега Желнакова травми голови й ноги. Олег Желнаков зізнався:

— Розумів, на що йшов, але завжди не віриться, що таке буде. Почалося згуртування людей, формується загальний український дім, і наші опоненти бояться виходу інтелектуальної молоді. Знайомі ці дії: точкові удари палицею у голову, зеленка й гази — в очі. Але ми витерпимо. Через кілька років діти будуть дивитися по підручниках, як створено їхнє суспільство, середній клас, професійну поліцію.

Голова Донецька Олександр Лук’янченко засудив напад на учасників проукраїнської акції. У заяві Лук’янченка на сайті Донецької міськради зазначено: «Вважаю цей факт диким і кричущим випадком, який не гідний нашого міста. Не можна доводити свою правоту за допомогою палиць і кулаків. Кожен, хто прагне висловити свою думку, повинен мати можливість це зробити». Донецький міський голова закликав працівників міліції виконувати свої обов’язки й підкреслив, що всіх, хто 28 квітня порушив закон, має бути покарано.

Удень 28 квітня представники «Донецької народної республіки» пікетували відділення «ПриватБанку». Активістів ДНР обурює, що співвласник банку Ігор Коломойський оголосив винагороду за піймання сепаратистів. Близько 300 людей, деякі з битками, прийшли до головного відділення «ПриватБанку» в Донецьку. Радикали ламали й палили картки банку, на даху будинку встановили прапор Донецької республіки. За інформацією прес-служби Донецької облдержадміністрації, днем раніше в Костянтинівці невідомі підпалили відділення «ПриватБанку».

У цілому, за даними прес-служби Донецької ОДА, 28 квітня зберігалася напружена ситуація в Горлівці, Єнакієвому, Костянтинівці, Краматорську, Красноармійську, Маріуполі, Слов’янську і Слов’янському районі області.

Фото Марії ПРОКОПЕНКО.

Активісти збираються на мітинг за єдину Україну.