У понеділок, 28 квітня, стріляли не в Геннадія Кернеса — стріляли в Харків. Так вважає екс-керівник Харківської облдержадміністрації і друг постраждалого Михайло Добкін. За його словами, Г. Кернес багато зробив для цього міста і не заслужив такого ставлення до себе. Але те, що з ним зробили, свідчить про одне: він сильна людина, його бояться і спробували у такий спосіб усунути.

Г. Кернеса завжди супроводжують охоронці, хоч би де він перебував. Але при цьому він ніколи не вів відлюдний спосіб життя, навпаки — постійно демонстрував, що він відкритий, доступний, завжди перебував у гущавині подій і ніколи не боявся ходити в народ. Вів здоровий спосіб життя, щодня робив багатокілометрові пробіжки. Тож вичислити його графік життя й розмістити в зручному місці кілера було досить не складно.

Офіційної інформації про деталі замаху, звісно, слідство не поширює. Але відомо, що стріляли з СВД (калібр кулі 7.62 мм), з близької відстані. У такому випадку не рятує навіть бронежилет. Постріл із гвинтівки Драгунова має неймовірну забійну силу. Куля, коли потрапляє в тіло, може змінити траєкторію, тільки якщо на шляху буде якась велика кістка. Імовірно, у випадку з харківським міським головою так і сталося. Потрапивши в тіло, вона змінила траєкторію польоту й уразила кілька життєво важливих органів одночасно.

Тяжко пораненого міського голову Харкова в ніч на вівторок перевезли на лікування до Ізраїлю, повідомив директор департаменту у справах інформації і зв’язків із громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко.

— У понеділок пізно вночі приїхали ізраїльські лікарі, вони високо оцінили роботу наших медиків, але настійно рекомендували перевезти його для лікування в Ізраїль. Ізраїльські лікарі дійшли висновку, що Г. Кернес транспортабельний. О 3.20 літак вилетів з харківського аеропорту, — сказав Ю. Сидоренко.

Замах на життя Г. Кернеса сколихнув усю країну. Виконуючий обов’язки Президента України Олександр Турчинов доручив МВС і СБУ негайно розслідувати цей злочин.

Народний депутат України Інна Богословська вважає, що замах на мера Харкова Геннадія Кернеса — це показова спроба вбивства за політичну позицію. Крім того, вона розцінює це як підготовчу фазу проросійських сил у переддень травневих свят, коли спецслужби України очікують головних провокацій з боку Росії.

«Замах на Кернеса — залякування керівників південно-східних міст України. Заплановане вбивство Кернеса є винятково політичною мотивацією для зовнішнього агресора дестабілізувати ситуацію в регіоні, використовуючи цей інформаційний привід», — уважає політичний аналітик Павло Нусс.

«Зважаючи, що чинний міський голова Кернес побудував відповідну модель співробітництва із центральною владою, і сприяв стабілізації ситуації в місті, він автоматично став поза схемою резидентів Путіна, які діють на території другої столиці України», — вважає політаналітик.

Заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, коментуючи хід розслідування замаху на Г. Кернеса, заявив, що в діях зловмисників чітко простежується сценарій з дестабілізації ситуації в регіоні. За словами Ярового, правоохоронці розглядають кілька версій замаху на Кернеса. Одна з основних — реакція просепаратистськи налаштованих осіб на останні події, що відбулися в Харкові, повідомляється на офіційному сайті МВС України.

— На сьогоднішній момент ситуація в Харкові складна, але міліція вживає всіх заходів, щоб обстановка була стабільною, — додав заступник міністра МВС.

Замах на харківського міського голову Геннадія Кернеса здатний серйозно дестабілізувати політичну ситуацію в Харківській області, вважають місцеві політологи. Дві третини харків’ян йому довіряли й висловлювали готовність підтримати його на виборах. «Кернес фактично є монопольним центром прийняття рішень, а також відповідальності за те, що відбувається в місті. Відносний спокій у місті та мінімізація жертв цивільних конфліктів (порівняно з Донбасом) багато в чому є наслідком цього факту. Крім того, незважаючи на наявність у Харкові груп, які не підтримують методи керування Кернеса, альтернативних політиків, порівнянних з ним щодо впливу в місті, поки що просто немає».

У заяві фракції Партії регіонів йдеться: «Влада нічого не робить для наведення порядку. Ми продовжуємо наполягати на виконанні вимог жителів південного сходу України».

Регіонали також зажадали від влади виконати меморандум, підготовлений Партією регіонів, щодо децентралізації влади, ліквідації державних адміністрацій і проведення прямих виборів губернатора.

Зазначимо, що депутатська і підприємницька діяльність Геннадія Кернеса неодноразово ставала причиною замахів на нього з боку абсолютно різних осіб, зацікавлених у фізичному його усуненні. Михайло Добкін підрахував, що на нього вчиняли замах 12 разів, і жодного разу домогтися свого зловмисникам не вдалося. Замах 28 квітня, у результаті якого Кернес дістав вогнепальне проникаюче поранення в спину, став найсерйознішим за останні десять років.