У мікрорайоні Сонячний Донецька в одному із будинків обвалилися одразу два балкони — на п’ятому і шостому поверхах. За щасливим збігом обставин обійшлося без людських жертв. Аварійний будинок споруджено 28 років тому. Про незадовільний стан балконів мешканці скаржилися не раз, однак ремонтувати старі конструкції ніхто не брався. Це вже не перший випадок обвалення балконів в обласному центрі: у березні минулого року загинула 52-річна жінка, яка вийшла розвісити білизну.
За словами міського голови Олександра Лук’янченка, причиною аварії у мікрорайоні Сонячний стали «якість виробів і якість проектного рішення». Зокрема, огорожа балкона виконана із цементно-піщаної суміші, яка не витримала випробування часом.
— На території міста загалом майже три тисячі аварійних балконів, — сказав міський голова. — Із них тисячу відреставрують цього року. Зокрема, найближчим часом буде відновлено всі балкони на вулиці Кольцова (де трапилася аварія). На жаль, фінансові можливості міської влади обмежені: на капітальний ремонт житла цього року виділено 13,5 мільйона гривень, на поточний — 20 мільйонів. Це 40 відсотків від потреби.
Цими днями стали відомі висновки вибухотехнічної експертизи, проведеної після руйнування в лютому цього року житлового будинку на вулиці Кедріна в обласному центрі. Експерти стверджують, що причиною аварії став вибух газоповітряної суміші. З’ясувалося, що у приміщенні вбудовано-прибудованого продовольчого магазину було два газові балони. В одному із них виявилася несправною запірна арматура. Спочатку рвонув один балон, а потім і другий. Наслідок — зруйновані три поверхи, четверо осіб загинули, десятки сімей залишилися без даху над головою.
За словами О. Лук’янченка, правила безпеки забороняють ставити газові балони в приміщеннях, вбудованих у житлові будинки. Але власники магазину вирішили заробити на смажених курчатах і встановили гриль.