Нинішній 2004 рік оголошено в Донецькій області Роком духовності. Символічно, що в регіоні, який формує економічну базу держави, у центр уваги поставлено моральне здоров’я суспільства. Однак, погодьтеся, відродження духовності — справа не одного дня і навіть не одного року. Збереження християнських традицій добра, терпіння, добродійності, милосердя — це копітка й послідовна праця. Таку роботу протягом декількох років проводить колектив ВАТ «Вугільна компанія «Шахта «Червоноармійська-Західна №1».

З ініціативи президента вугільної компанії, народного депутата України Леоніда Байсарова п’ятий рік поспіль на підприємстві широко відзначають православне свято — день святих дружин-мироносиць. Через два тижні після Великодня церква вшановує жінок-християнок, які є прикладом самовідданої любові до ближнього. Нинішнього року в урочистостях узяв участь владика Іларіон, митрополит Донецький і Маріупольський.

У святково прикрашеному Палаці культури вугільної компанії панувала атмосфера домашнього свята. Привертали увагу виставлені у фойє старанно виконані дитячі малюнки, аплікації, вироби з пластиліну, глини, паперу. Чудовим подарунком для тих, хто зібрався, став виступ творчих колективів Палацу культури, по-дитячому безпосередній і по-дорослому майстерно виконаний. Пронизливо звучали з екрана слова схиархімандрита Зосима, зворушливо молилася маленька дівчинка, і так щиро і чисто лунало зізнання з вуст малят: «Моя мама — найкраща!».

— Колись, будучи священиком, я прийшов у недільну школу і запитав у дітей: «А що ви знаєте про дружин-мироносиць?» — розповів, виступаючи перед тими, хто зібрався, владика Іларіон. — Одні діти відповідали, що дружини-мироносиці — це ті, хто під час війни рятували поранених. Інші — що це ті, хто нас учить у школі. Треті казали, що це лікарі, котрі допомагають хворим. Хтось сказав: «Це моя мама і моя бабуся». Я подумав: адже усі діти по-своєму праві. Любов до ближнього проходить червоною ниткою через серце кожної жінки. Любов з’являється з її серця, і ця любов необхідна кожному з нас. Нехай же Господь пошле у ваші будинки мир, взаєморозуміння і невичерпну любов до ближнього.

Владика Іларіон вручив церковні нагороди — орден Святої великомучениці Варвари і грамоти Української православної церкви — групі робітниць вугільної компанії і представницям міст, що входять у виборчий округ  № 49. Гідно відзначило внесок трудівниць і керівництво «Червоноармійської-Західної №1»: п’ятьом робітницям вручено ключі від легкових автомобілів «ВАЗ».

— Приємно відзначити, що традиція святкування дня святих дружин-мироносиць відроджується в наші дні, — сказав народний депутат України Леонід Байсаров. — У цей час — час морального і духовного відродження нашого суспільства, зміцнення держави — дуже важливо повернутися до історичних коренів становлення християнства. Основне покликання жінки, її головна місія — продовження життя на землі. І сьогоднішнє свято — це данина шани всім матерям нашої країни, це зміцнення високого звання жінки-матері, її величезної ролі у формуванні родини, національних і культурних традицій, вихованні нових поколінь.

Благодійний фонд «Надія», який очолює Л. Байсаров, узяв на себе благородну і відповідальну місію — відродження духовності в регіоні. Частина великої роботи — нові традиції, пов’язані з християнськими святами — Різдвом, Великоднем, днем дружин-мироносиць, Трійцею, днем святого Миколая й іншими. Цими днями відбуваються концерти самодіяльних і професійних артистів, тематичні виставки, конкурси дитячих робіт, благодійні акції й зустрічі. Турбота і самовідданість, любов і співчуття — ці якості ніколи не втратять своєї високої цінності.