Більш як шість місяців у Верховній Раді чекає свого часу законопроект про надання місту Хмільнику на Вінниччині статусу курорту-полісу.
Народний депутат України від Вінниччини Микола Катеринчук, автор названого законопроекту переконаний, що вкрай потрібний документ все-таки буде включено до порядку денного сесії, і народні депутати підтримають його. Адже, каже М. Катеринчук, йдеться про здоров’я людей. Точніше кажучи, про наше вміння розпорядитися унікальними природними умовами для його зміцнення: в Україні лише у двох місцях є радонові джерела. У Хмільнику їх найбільше, а концентрація радону у воді — найвища.
Для довідки. Досліджений науковцями хімічний склад радонової води, що б’є із джерел доісторичних базальтових розломів, свідчить про її лікувальні властивості насамперед у зціленні недуг опорно-рухового апарату людини. З 1938 року, коли було відкрито першу оздоровницю, хворі на собі переконуються у цьому. Особливо ефективною, на думку лікарів і пацієнтів, є процедура підводного вертикального витягування хребта.
З часом медики переконалися, що радонова вода і грязі дають ефект при лікуванні серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, репродуктивних відхилень у жінок, а також гінекологічних захворювань.
46 тисяч відпочивальників торік поліпшували здоров’я у восьми санаторіях Хмільника. Протягом трьох останніх років спостерігається тенденція збільшення кількості приїжджих із Росії й Білорусі. Крім того, дорогу до подільського містечка проклали пацієнти з Польщі, Німеччини, Ізраїлю. Розвідані запаси води дають можливість лікуватися удвічі більшій кількості хворих — приблизно ста тисячам осіб. Позитивно впливають на здоров’я відпочивальників також природні умови: місто оперезане густими хвойними і змішаними лісами, через нього протікає Південний Буг...
— Без створення сприятливих умов, — продовжує
М. Катеринчук, — годі сподіватися на те, що інвестори захочуть вкладати кошти у розвиток курорту. Хоча всі розуміють: справа надзвичайно вигідна. Особливо з огляду на те, що до Хмільника дедалі уважніше придивляються зарубіжні відпочивальники. Я переконаний, що надалі їх стане ще більше. Яскравим прикладом у цьому плані є Трускавецький курорт: кілька санаторіїв там збудовано за участю зарубіжного капіталу. Отож, відпочивальників із-за кордону значно побільшало.
Запропонований законопроект передбачає надання окремих пільг тим, хто візьметься за розвиток курорту Хмільник. Створимо сприятливий клімат — матимемо результат. В іншому разі, переконаний співрозмовник, другим Баден-Баденом Хмільник не стане.
Коштовна перлина потребує такої само оправи
Голова Вінницької облдержадміністрації Віктор КОЦЕМИР:
— Про плани підняти курорт Хмільник до рівня міжнародного я повідомив Президента держави Леоніда Кучму і Прем’єр-міністра Віктора Януковича. Дуже відрадно, що обидва керівники пообіцяли всіляко сприяти у досягненні поставленої мети. Це за їх дорученням підготовлено проект постанови Кабміну про Державну програму розвитку курорту на 2005—2010 роки. Маємо намір зустрітися з народними депутатами від Вінниччини, щоб переконати їх у підтримці зареєстрованого для розгляду у парламенті законопроекту Миколи Катеринчука.
Незалежно від того, наскільки держава профінансує програму розвитку курорту, обласна держадміністрація свою частку коштів виділить до останньої гривні. До слова, на розвиток інфраструктури міста вже затрачено чималу суму грошей. Зокрема, вдалося у короткі строки спорудити зруйнований міст на гомінкій автодорозі, що веде у напрямку столиці. Відремонтовано один із мостових переходів, яким довгий час не могли користуватися мешканці міста, зазнаючи незручностей. У місті з’явився сучасний телефонний зв’язок із виходом не лише у різні кінці колишнього Союзу, а й за кордон...
Три кити для радону
Міський голова Хмільника Володимир МЕЛЬНИЧУК:
— Ми вирішили вибиватися в люди одразу трьома шляхами. Один з них, як уже згадувалося, запропонував наш народний депутат Микола Катеринчук. Крім того, підготовлено ще два важливі проекти постанов: Верховної Ради «Про оголошення лікувально-оздоровчої місцевості м. Хмільника Вінницької області курортом державного значення» та Кабміну «Про державну програму розвитку загальнодержавного бальнеологічного курорту радонової терапії Хмільник на період 2005—2010 років».
Їх прийняття стримується, сказати б, через технічні можливості. Найперше необхідно поновити один із важливих документів — проект меж округу і зон санітарної охорони курорту. Його було затверджено ще у 1983 році тодішньою постановою уряду УРСР. Нині держструктури не визнають цей документ. Спробували укласти угоду з Львівським держпідприємством «Укркоптажмінвод», але нас не влаштовує час виконання робіт — львів’яни обіцяють виконати їх приблизно за 6—7 місяців. Звернулися до сусідів з Хмельницького: тамтешня Правобережна геологорозвідувальна експедиція також має ліцензію на виконання аналогічних робіт і виготовлення необхідних документів.
Крім того, названі документи мають бути погоджені приблизно у десяти міністерствах і відомствах. Поки що добро дало лише одне із них — Міністерство внутрішніх справ. Названому відомству належить один із санаторіїв. На його території передбачено будівництво нових споруд, закладення парку тощо. У генеральному плані розвитку міста виділено землі для спорудження від трьох до п’яти нових санаторіїв (залежно від кількості місць у них).
Робота надзвичайно копітка і відповідальна, не приховує співрозмовник. Саме тому ми детально вивчили досвід Трускавця у наданні йому статусу курорту-полісу міжнародного значення. Уклали угоду на співпрацю з одним із санаторіїв схожого типу у Польщі, щоб бути обізнаними з тим, як обслуговують відпочивальників за кордоном.
Вінницька область.