З 1990 року з ініціативи Червоного Хреста України почала діяти Чорнобильська програма гуманітарної допомоги та реабілітації, яку здійснюють Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця разом з національними товариствами Червоного Хреста Російської Федерації, Білорусі та України в трьох потерпілих країнах.
Основне завдання програми на сучасному етапі полягає у проведені медичного скринінгу населення у віддалених районах, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. При цьому особлива увага приділяється ультразвуковому обстеженню щитовидної залози, передусім у осіб, які були дітьми на момент аварії.
З цією метою в уражених районах працюють пересувні діагностичні лабораторії Червоного Хреста (ПДЛ), кожна з яких обстежує більш як 15 тисяч осіб на рік. У рамках програми також надається психосоціальна підтримка населенню, здійснюється постачання полівітамінів дітям, які проживають на радіоактивно забруднених територіях.
В Україні за роки здійснення Чорнобильської програми Червоного Хреста більш як 900 000 громадян отримали ту чи іншу гуманітарну допомогу. Зокрема, в Житомирській та Рівненській областях бригадами ПДЛ у співробітництві з місцевими медичними закладами було обстежено майже 209 000 чоловік, розподілено 105 тонн сухого молока та 38 мільйонів пігулок полівітамінів для дітей, а також 821 000 пігулок левотироксину для осіб з патологією щитовидної залози.
Самовідданість і милосердя українських червонохрестівців з ліквідації наслідків аварії відзначено міжнародною нагородою Американського Червоного Хреста за гуманітарні заслуги. З багатьох запроваджених у світі індивідуальних і групових гуманітарних програм Чорнобильську програму Червоного Хреста визнано однією з найкращих.
Іван УСІЧЕНКО,президент Товариства Червоного Хреста України, кандидат медичних наук, заслужений лікар України.