На що слід звернути увагу, купуючи автомобіль
Головна умова купівлі авто — не кваптеся, хоч яке сильне ваше бажання придбати механізованого друга. Поспішність відразу помітять автомобільні ділки будь-якого ринку, і ви можете не тільки втратити гроші та машину, але й потрапити, як то кажуть, під статтю, якщо, приміром, купите крадене авто. Адже відповідальність несе не тільки продавець, а й покупець.
Машину краще брати в автосалоні, тут вам дадуть гарантію якості. Проте буває так, що в магазині машину виставляють на комісію, про що не поспішають повідомляти, хоча менеджер має поставити вас до відома. Якщо ви віддали перевагу комісійному варіантові, якомога більше довідайтеся про попереднього власника. Бо ж, у принципі, ви купуєте в приватної особи, і надалі магазин жодним чином не відповідатиме.
Далі — три кити: кузов, мотор і техогляд. Як відомо, техогляд у нашій країні має свою специфіку, тому наріжним каменем усієї покупки є документи. Переконайтесь у достовірності наданих вам паперів. Нагадаємо, що на іномарки повинен бути ще й паспорт транспортного засобу (ПТЗ) з реквізитами митних органів України. Варто також пам’ятати, що в будь-якому документі не повинно бути виправлень і підчисток. Ну, а дублікат — це щонайсерйозніша підстава ще раз усе перевірити!
Зрозуміло, що будь-якому автолюбителю хочеться чим скоріше сісти за кермо й порулювати. Досвідчені фахівці підказують, що починати треба з зовнішнього вигляду: у машини він має бути підтягнутий, бойовий. Якщо в наявності перекоси і розповзання, то вам, як запевняють профі, хочуть продати «вбиту тачку». Подивіться, крім того, на лакофарбове покриття: пожухлі, бляклі поверхні свідчать про великий пробіг, а різні відтінки кузовних деталей чи, навпаки, їхній свіжий блиск — про аварію. Треба також враховувати, що за дощової погоди дефекти лакофарбового покриття мовби ретушуються. Звідси висновок: покупку треба робити в сонячний день.
Двигун, коробку передач, зчеплення і гальма можна перевірити в пробному пробігу, але краще протестувати на найближчій СТО. Оцінка професіонала може дати, зокрема, уступку в ціні.
І останнє: не йдіть на авторинок самі, а гроші краще залишіть удома, узяти їх ви завжди встигнете. Обов’язково наполягайте на пробній поїздці! Купувати кота в мішку — останнє діло. Звертайте також увагу на зовнішність продавця і перевірте, про всяк випадок, його документи. Не забувайте, що придбана машина має приносити вам задоволення, а не завдавати клопіт.
Кривий Ріг.