Більш як 90 відсотків радіонуклідів виноситься за межі відомої Чорнобильської зони відчуження з водою. Особливу небезпеку несуть весняні водопілля. Такі потужні явища відбулися, зокрема, в 1991, 1994 та 1999 роках. 1991 року в ближній зоні ЧАЕС було зведено захисну дамбу вздовж лівого берега Прип’яті, а після потужної повені 1999 року розпочато будівництво захисної дамби вздовж правого берега, яке планується врешті-решт завершити нинішнього року. Цієї весни пік піднімання води вже минув, і виходу води на забруднену заплавну територію начебто не очікують.Про це, а також про введення в дію комплексу «Вектор» для поховання радіоактивних відходів, готовність пожежно-рятувальної служби до ліквідації особливо небезпечних пожеж у чорнобильських лісах йшлося нещодавно на виїзному брифінгу для журналістів керівництва МНС у 30-кілометровій зоні відчуження і зоні безумовного (обов’язкового) відселення.

А сьогодні, як ми вже повідомляли у вчорашньому числі газети, відбудуться парламентські слухання «18-та річниця Чорнобильської катастрофи. Погляд у майбутнє».
Сьогодні ж, за інформацією управління з питань взаємодії зі ЗМІ МНС України, у столичному Будинку вчителя відбудеться презентація підприємства, створеного для надання послуг інвалідам-«чорнобильцям» «Відгомін нашої біди».
Цими днями буде відкрито поліклініку у Клесові Рівненської області, споруджену в рамках чорнобильської будівельної програми. У Коростені Житомирської області відбудеться пуск газових мереж по вулиці Жовтневій та в мікрорайоні Чигирі, збудованих також за цією програмою.
У Київській дитячій клінічній лікарні №1 відбудеться благодійна акція «Дітям Чорнобиля-2004». А в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито фотовиставку «Чорнобиль — наш біль» фотомитця Андрія Зюбровського.
За сприяння підрозділів МНС та МВC на територіях зон проводяться поминальні дні.
Громадські заходи, присвячені трагічній річниці, відбудуться у всіх регіонах України, у центрах соціально-психологічної реабілітації населення Чернігівської, Житомирської та Київської областей. У навчальних та освітніх закладах країни пройдуть уроки «Пам’ятай Чорнобиль».
Низку заходів планується провести повсюдно в Україні в день річниці планетарної катастрофи — 26 квітня. Про деякі з них наша газета розповість наступного тижня.