На Дніпрі біля Хортиці почалися підводні роботи з урятування унікальної пам’ятки нашої історії — бригантини Дніпровської флотилії ХVІІІ століття
Як ми вже повідомляли, кілька років тому запорізькі археологи-підводники Валерій Нефьодов і Максим Остапенко, досліджуючи після сильного весняного паводку русло Славутича, знайшли біля острова Хортиця рештки суден Дніпровської флотилії часів російсько-турецької війни 1736—1739 років. Одне з них — козацьку чайку — підняли на поверхню і нині триває його реставрація. Інші кораблі ХVІІІ століття, які будували для флоту Петра Першого на корабельні поблизу Хортиці, як і раніше, спочивають на дні Славутича. Серед них — однощоглова бригантина.
Дніпровська флотилія налічувала більш як чотири сотні суден — галери, дубельт-шлюпки, козацькі чайки, бригантини. Вітрильно-гребні бригантини, що мали на озброєнні від чотирьох до восьми гармат, сягали в довжину 20 метрів і брали на борт до 60 осіб команди.
Археологи-підводники вважають, що наша бригантина збереглася непогано, хоча її корпус постійно руйнують водяні потоки. Через півтора-два роки від унікальної пам’ятки історії взагалі могло б не залишитись і сліду. Однак...
Спільними зусиллями підняти бригантину з глибин Славутича і реставрувати її взялася створена з ініціативи відомого музиканта Андрія Макаревича громадська організація «Запорізька бригантина». Ентузіасти мають намір здійснити не тільки підйом унікального судна. Вони хочуть створити Музей Дніпра — своєрідний музей ріки, аналогів якому, мабуть, немає в жодній країні. Що ж, маючи козацьку чайку, бригантину і ще вісім досить добре збережених решток суден, цілком логічно вести мову про «флотську» частину експозиції музею.
Час урятування унікальної бригантини настав. Гідроархеологи вже розпочали підготовчі роботи з підняття судна. За чотири з лишком року звільнена від мулу бригантина обросла шаром черепашок, яких краще позбутися під водою. А вже потім за допомогою спеціальної техніки розпочнуться широкомасштабні розкопки судна.
«Зміна» аквалангіста триває дві години. А за день археолог-підводник опускається на дно Славутича двічі. За словами Валерія Нефьодова і Максима Остапенка, працювати нині під водою на глибині 10—15 метрів навіть у спеціальних костюмах геть не жарко, натомість видимість — до десяти метрів.
Після перших занурень гідроархеологи вже знайшли біля бригантини гарматні ядра, предмети побуту, корабельні інструменти. Ці та інші знахідки, що очікують відважних нирців, розкажуть ще про одну сторінку нашої історії — про розвиток українського суднобудування.
Підняти бригантину з дніпровських вод, де вона пролежала майже 300 років, планують в червні-липні нинішнього року.
Запоріжжя.