У  вівторок під вікнами Вінницького міськвиконкому з’явилося наметове містечко. Безстрокове пікетування приміщення міської влади розпочали приватні перевізники. Про їхні вимоги можна дізнатися з написів на плакатах: «Створені нами робочі місця не віддамо нікому!»

Валерій Снітько, голова асоціації приватних перевізників «Маршрут»:

— У квітні-травні цього року у більшості водіїв закінчуються терміни дії договорів на перевезення пасажирів. Міська влада, яка виступає замовником перевезень, замість того, щоб продовжити угоди, зобов’язує водіїв ще раз пройти «чистилище». Але ж усі вони вже брали участь у конкурсі, коли ставали на маршрут. Крім того, періодичність його проведення не визначена жодним документом. До того ж участь у конкурсі коштує чимало (майже 1700 грн.). І гроші не повертають, навіть якщо водій не витримав випробування. А роблять усе це з однією метою — прибрати справу перевезення пасажирів до своїх рук, точніше, передати її комусь із нових господарів.

Костянтин Саркісов, координатор акції:

— Ми провели вісім раундів переговорів з представниками влади, два з них — безпосередньо з міським головою Олександром Домбровським. На жаль, порозумітися так і не вдалося. Замість того, щоб продовжити термін дії договорів, водіїв уперто підштовхують до участі в конкурсі. Але ж конкурси проводять на нові маршрути...

Якщо до наших пропозицій не дослухаються, ми розпочнемо збирати підписи за недовіру до влади. Поки що водії готують позови до Господарського суду.

Олександр Домбровський, міський голова Вінниці:

— Дії організаторів акції ми розцінюємо як спробу шантажу і силового тиску на владу. У справі перевезення пасажирів, зокрема асоціацією «Маршрут», багато проблем. Тому конкурс, хоч би там хто що говорив, обов’язково відбудеться. Позбавляти водіїв роботи ніхто не збирається. Хочемо лише впорядкувати й удосконалити справу організації перевезень пасажирів.

У серцях вінничан знову оселилася тривога. Як це було навесні минулого року, коли теракти у маршрутках призвели до людських жертв. Тоді також усе починалося з протистояння. До речі, зловмисників, схоже, так і не знайшли. Хоча правоохоронці не раз обіцяли «найближчим часом» назвати їх, але... Чим закінчиться нинішнє протистояння, ніхто не береться прогнозувати. Маршрутники, щоправда, запевняють, що нізащо не віддадуть свої робочі місця.

Вінниця.