Минулого року Запорізький алюмінієвий комбінат збільшив обсяг випуску товарної продукції на 3,6 відсотка. Зокрема, за словами голови правління підприємства Олександра Федотова, виробництво глинозему зросло на п’ять відсотків (236050 тонн), кремнію — в півтора разу (7943 тонни), а випуск первинного алюмінію становив 107475 тонн, що практично на 7,5 тис. тонн перевищує можливості виробничих потужностей
ЗАлКу.
При цьому на підприємстві зекономлено енергоресурсів на 6,1 млн. грн., у тому числі 16 млн. 878 тис. кВт-годин електроенергії, за що багато працівників одержали вагому надбавку до зарплати. До речі, середня зарплата на комбінаті минулого року становила 923 гривні, а у робітників основних професій — 1500 гривень.
Цього року колектив ЗАлКу має намір закріпитися на досягнутих рубежах.
— Важлива «крейсерська швидкість», — переконаний Олександр Федотов, голова правління підприємства. — Але досягатимемо її не екстенсивним шляхом, а за рахунок впровадження у виробництво досконаліших технологій і устаткування, скорочення термінів його ремонту, зниження витрат на кожній тонні продукції...
Керівництво підприємства планує виділити на модернізацію виробництва 22,9 млн. грн. — удвічі більше, ніж торік. Причому кожну шосту гривню з цієї суми буде спрямовано на заходи з охорони навколишнього середовища.
32 відсотки продукції ЗАлКу сьогодні реалізується на внутрішньому ринку. Ціни на неї, як запевнив Олександр Федотов, у цілому залишаться на колишньому рівні, незначно подорожчає хіба що катанка, на яку зростає попит у кабельних заводів.
Як відомо, підприємство користується диференційованим тарифом на електроенергію, який надано винятково на виробництво первинного алюмінію. Ставка цього тарифу залежить від котирування Лондонської біржі металів. Останнім часом біржова вартість алюмінію підвищилася, відповідно зросла і ціна електроенергії для комбінату. А решта виробництв ЗАлКу сьогодні одержує електроенергію за так званим другим класом споживання — нарівні з іншими підприємствами.
Минулого року комбінат відновив виробництво феросиліцію, розпочав випуск силуміну. Однак незабаром силумінові печі довелося погасити. Виробництво силуміну за нинішніх цін на електроенергію нерентабельне. На думку Олександра Федотова, це неправильно. Він вважає, що підприємство як стабільний і великий оптовий покупець електроенергії повинно все-таки споживати її за першим класом...
Так чи інакше, але ЗАлК не має наміру скорочувати свою соціальну інфраструктуру, згортати благодійні програми, на реалізацію яких тільки минулого року перерахував більш як два мільйони гривень. Цьому сприяє і нинішня «крейсерська швидкість» комбінату. За два останні місяці підприємство перевиконало планові завдання за усіма виробничими показниками.
Запоріжжя.