На Рівненщині вчителі масово звертаються до судів з позовами про невиплату за 1997—1999 роки передбачених статтею 57 Закону України «Про освіту» пільг: надбавки за вислугу років, окладу на оздоровлення, преміального окладу. Суди задовольняють позови, виконавчі служби стягують належне позивачам. Але від цього можуть постраждати поточні виплати вчителям.
— Закон про освіту (з доповненнями) було прийнято в 1996 році, а з наступного мали здійснюватися виплати вчителям згідно зі статтею 57, — коментує ситуацію голова постійної комісії Рівненської обласної ради з питань гуманітарної політики Світлана Богатирчук-Кривко (на знімку). — Однак виплати, які ви назвали, вчителі почали одержувати лише з 2000 року, коли кошти на ці цілі заклали в державному бюджеті. Тим часом у держбюджеті за 1997—1999 роки вони не передбачалися. Тобто спостерігаємо невідповідність у законах: Верховна Рада України, приймаючи Закон про Державний бюджет і не призупиняючи дію статті 57 Закону «Про освіту», не передбачила коштів на виплату згаданих пільг.
Відтак склалася ситуація: вчителі звертаються з позовами про виплату пільг до суду, які той задовольняє. Виконавча служба стягує борги по пільгах за 1997—1999 роки з цьогорічного фонду заробітної плати, через що, звичайно, не вистачить коштів на зарплату вчителям за поточний рік. Поки що такі борги по пільгах вчителям, які зверталися з позовами до суду, безболісно вдалося погасити лише Кузнецовську — місту енергетиків, яке має солідний бюджет і збільшило фінансування на освіту. Решта районів і міст не мають такої можливості, бо це великі кошти. Скажімо, лише по Рівному сума боргу перед вчителями по пільгах за 1997—1999 роки становить півторарічний бюджет на освіту.
Тому депутати Рівненської обласної ради на останній сесії проголосували за звернення до Верховної Ради, щоб на рівні найвищого законодавчого органу держави такі борги минулих років визнали державним боргом і в держбюджеті окремо передбачили кошти на його погашення. Додам, що подібна ситуація склалася не лише на Рівненщині, а й в інших регіонах України. Подібне звернення прийняли також депутати Житомирської обласної ради.