Жовтогарячий сніг... зелений дощ... закривавлена плоть
Білосніжний. Точність цього визначення було нещодавно спростовано явищем, що спостерігалося в Закарпатті. Там в околицях сіл Тихий і Гусний Великоберезнянського району випав сніг «альтернативного» кольору — жовтогарячого. За кілька днів до цього жовтогарячий снігопад пройшов у прикордонних районах Польщі. Перелякані сусіди поспішили обвинуватити у феномені одне з українських хімічних підприємств. Але аналізи в обох випадках не виявили у пробах ні токсичних речовин, ні підвищеного радіаційного фону. За повідомленнями, незвичайне явище в місцевих жителів особливого подиву не викликало. Позаминулої весни в цій місцевості спостерігалися не менш екзотичні опади — дощі жовтого кольору.
Випадання кольорових опадів — явище не унікальне і не таке рідкісне, як може здатися. Торік у Росії в одній із сибірських областей випав жовтий сніг. Тоді фахівці пояснили феномен піщаними бурями, що сталися на території Китаю і Монголії. Пізніше, у червні, в Індії, на схід від Калькутти, пройшли зелені дощі. Спочатку це викликало підозру в застосуванні таємничими зловмисниками хімічної зброї. Але аналіз показав, що екзотичного кольору додали дощу екскременти велетенських тропічних медоносних бджіл, точніше — пилок квітів манго і кокосових пальм. Такий випадок був у 1981 р. в Лаосі.
Але це ще не найзагадковіше. За деякими повідомленнями, наприкінці 1968 року на півдні Бразилії, в околицях містечка Касапава в штаті Сан-Паулу, сотні людей бачили, як з неба падали шматки закривавленої плоті. Очевидцями цього моторошного видовища стали, в основному, працівники місцевого цегельного заводу. Люди з жахом дивилися на шматки м’яса, що кровоточать, летять зверху і лежать на землі, багато хто сприймав те, що сталося, як Боже покарання за гріхи. За словами одного з робітників заводу, м’ясо було наче спеціально нарізане на шматки приблизно 20x5 сантиметрів.
Іноді з неба падають сотні риб, іноді — міріади жаб. За свідченням Афінея, у ІІ столітті до нашої ери риби три дні бомбардували Херсонес. 16 червня 1882 року маленькі живі жабенята впали на землю всередині градин у Дюбуке (Айова). 30 червня 1882 року дивні білі жаби падали в Бірмінгемі. У 1863 році село Ейкл (Англія) було буквально поховане під шаром жаб. До того ж за день усі вони кудись зникли...
У 1578 році навколо Бергена йшов дощ з великих жовтих мишей, які впали у воду, а потім поспішали вилізти на берег. У 1894 році «Манслі везер ревю» повідомило про випадання черепах-гофер розміром до 20 см у Бовінгтоні (Міссісіпі). Вночі 26 жовтня 1956 року в Сан-Франциско звалилася з неба маленька волохата мавпочка, пошуки літака, що перевозив її, були марні. А в Японії на березі Сензу-мара розбився півторатонний... слон.
У 1930 році в Рейнських горах (Німеччина) з неба упало п’ятеро людей, вкритих кіркою льоду. Судячи з одягу, ті, хто загинув, не були льотчиками чи планеристами... Та й не зрозуміло, який смерч міг би протримати людей в атмосфері стільки часу, щоб вони вкрилися льодом.
Дослідники непізнаного, зрозуміло, вважають джерелом незвичайних опадів НЛО. Деякі їхні теорії за екзотичністю не поступаються причині, що це породила. Так, наприклад, американець М. Джессап у своїй книжці «Що падає з неба» пропонує дуже незвичайне пояснення «небесних подарунків». Згідно з його гіпотезою, у Всесвіті живуть високорозвинені розумні істоти, які виробляють і зберігають вихідну сировину для виробництва продуктів харчування на велетенських космічних платформах. На одних вирощують методами гідропоніки різні рослини, на інших розводять «свійську худобу» — тих самих риб, жаб, змій, крокодилів. Періодично ці платформи піддаються очищенню, коли потрібно перевести виробництво на нову продукцію чи коли минає «термін придатності» рослин чи тварин, що перебувають на них. У цих випадках уміст платформ, що став відходами, і випадає на Землю. Ця гіпотеза, крім усього, пояснює, чому на землю падають практично однакові шматки м’яса і чому риби, жаби чи змії, які падають, належать до якогось одного виду.
А що офіційна наука? Вона, сумніваючись у вірогідності найнеймовірніших повідомлень, інші пояснює цілком звичайними, хоча і рідкісними природними явищами. У випадку, з якого почалася наша розповідь, згідно з основною версією фахівців причиною жовтогарячого снігу стали бурі в Північній Африці і на Аравійському півострові. Сильні вітри підняли в повітря величезну кількість мікрочастинок піску і глини, що, змішавшись у верхніх шарах атмосфери з хмарами, випали на землю за тисячі кілометрів від місця «злету».
Найекзотичнішим, мабуть, варто визнати дощ із золотих виробів і коштовностей, що «пролився» на перехожих у передмісті іранської столиці. Причиною незвичайних опадів став могутній вибух газового балона, що прогримів у ювелірному магазині. Люди, які перебували в радіусі декількох десятків метрів від магазину, вмить були обсипані золотом і дорогоцінним камінням. Вони кинулися збирати багатство, що зненацька впало на них з неба. Однак багато хто, з’ясувавши, в чому річ, не без жалю повернув його законним власникам. Що стосується ювелірів, яких у момент вибуху в магазині було двоє, вони дістали серйозні поранення й опіки і після госпіталізації більше переймалися власним здоров’ям, ніж своїм товаром.