На Західному Донбасі заборонили готувати до виймання 25 мільйонів тонн розвіданих покладів вугілля шахти «Павлоградська» і вилучили їх із державного реєстру запасів як такі, що «не мають промислового значення». Насправді це вугільні пласти, які лежать під мікрорайоном Соснівка міста Павлограда. Якщо їх розробляти, то на поверхні неминуче почне все руйнуватися — будинки, інженерні комунікації тощо. Таке лихо уже спіткало села Благодатне і Вербки. Їх фактично знищили підземні виробки двох інших шахт «Благодатна» та ім. Героїв Космосу.
Профспілка не здається
Профспілка металургів і гірників України повторно заявила, що вона категорично проти приватизації державного нині комбінату «Криворіжсталь». Загалом галузева профспілка не заперечує, коли на підприємства гірничо-металургійного комплексу приходять ефективні і особливо соціально відповідальні власники. Але у випадку з «Криворіжсталлю» позиція інша: підприємство, частка металопродукції якого у вітчизняному виробництві сягає 20 відсотків, має залишатися у державній власності. Щоб не комусь, а державі давати прибутки. Тим часом підготовка Криворізького металургійного комбінату-велета до приватизації набирає обертів.
Заводський індикатор ситуації на селі
Сьогодні Південний машинобудівний завод на місяць випускає щонайбільше 180 колісних тракторів. Хоча його потужності розраховані на 300 машин щодня. Позаторік завод демонстрував зразки нового трактора «Дніпро», який серед подібних машин нічим не поступався зарубіжним аналогам. Одначе в серійне виробництво він не пішов. То чи не діагноз це передусім невтішної ситуації, яка склалася у вітчизняному аграрному секторі? Минулого року лише 600 тракторів ПМЗ придбали селяни України. Водночас машин такого класу білоруського виробництва аграрії купили не менш як 2500 одиниць.
=