Людина, яка створює макети храмів України, не знає, де їх розмістити
Учителя історії Михайла Козачевського учні називали Наполеоном. Хоч у житті Михайло Михайлович і не зробив, як Наполеон, запаморочливої кар’єри (якийсь час лише був директором середньої школи), схоже, школярі прозвали його на честь імператора не випадково. Адже педагог має шарм людини високого злету помислів та можливостей. Коли вийшов у 1992 році на пенсію, справді підкорив світ ... не силою, не полками, а красою створених ним українських соборів. Їх на особистому рахунку майстра більш як 140!
...А все почалося з годівнички для птахів. Першу — синички та горобці роздзьобали за зиму. Довелося робити іншу. Виготовив її Михайло Михайлович з дерева та фанери у формі церкви з дзвіницею.
— Вона сподобалася не тільки мені й людям, а насамперед пташкам, — розповідає автор. — Постійним гостем-парафіянином навіть став дятел. Одного дня, коли милувався цим витвором, мені спало на думку створити колекцію макетів храмів України.
Спочатку Козачевський виготовив київську Андріївську церкву. А нині в його доробку є макети головних храмів Києва, Чернігова, Сумської, Львівської, Волинської областей. Його виставка мандрує містами України, а автор знайомиться з новими соборами й поспішає залучити до експозиції.
Чоловік живе у Білій Церкві на одну лише пенсію. Будівельним матеріалом для нього часто стають викинуті дошки, картон, фанера. Та й робочий куточок власника неординарної колекції — за столом на кухні. А де розмістити виготовлені макети після чергової виставки? Мабуть, цим питанням слід зайнятися Міністерству культури, адже колекція, котра показує велич українського храмового зодчества, потребує не тільки прописки, а й належних умов для зберігання.
Чернігів.