Удень 27 квітня представники так званої Донецької народної республіки — загалом близько півтори тисячі людей — провели мітинг на площі Леніна в центрі Донецька. Під час акції повідомили, що вже виготовлені бюлетені для референдуму, який у ДНР запланували на 11 травня. За словами представника Донецької республіки, форма бюлетеня затверджена й передана до друку, усього буде виготовлено 3,2 мільйона бланків — за кількістю виборців в області.

Після мітингу кількасот прихильників Донецької республіки вирушили до обласної державної телерадіокомпанії, щоб узяти її роботу під контроль — представникам ДНР не подобається, як українські журналісти висвітлюють їхню діяльність. Російському телеканалу Lіfenews радикали повідомили: «Українські ЗМІ й російські подають інформацію в різних напрямах. Наша рідна Україна не дає нам правдивої інформації, і це сумно. Ми будемо проводити нараду з керівництвом телецентру, щоб повернути російське ТБ. Далі виставимо охорону підрозділу, і телецентр продовжуватиме роботу в колишньому режимі». Увечері неділі в телеефірі замість 27 канала (ДОДТРК) з’явився канал «Росія 24».

Тим часом, терористи захопили в полон групу офіцерів спецпризначення СБУ «Альфа». За інформацією прес-центру СБУ України, увечері 26 квітня в Горлівці Донецької області група правоохоронців у рамках кримінального провадження виконувала завдання із затримання громадянина Росії Ігоря Безлєра, підозрюваного в убивстві депутата Володимира Рибака. Озброєні зловмисники напали на співробітників СБУ, захопили їх і доправили до Слов’янська.

У неділю полонених силовиків показали російським журналістам: чоловіки сиділи роздягнені, із зав’язаними очима та закривавленими обличчями. Бойовики оголосили захоплених офіцерів військовополоненими й пообіцяли, що запропонують Києву обміняти їх на своїх затриманих соратників. Прокуратурою Донецької області розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного перешкоджання діяльності співробітників СБУ, у штабі антитерористичної операції планують звільнити офіцерів і затримати злочинців.

***

Радикали захопили будинок міськвиконкому Костянтинівки. За словами очевидця, міськраду захоплено, але співробітники заходять усередину, усі працюють. Близько 20 людей з автоматами і ручними гранатометами будують барикади, діти з ними фотографуються. До виконкому приносять покришки, пісок, роздають георгіївські стрічки. Будівля міліції знаходиться за 50 метрів, там теж усі працюють, усе тихо.

Разом з тим у Донецькій області тривають убивства людей: у річці Торець біля селища Райгородок виловили третій труп зі слідами катувань, розповіли у прес-службі Донецької облдержадміністрації. Особу загиблого встановлюють. Раніше в тому само місці й з такими ж каліцтвами знайшли тіла депутата Горлівської міськради Володимира Рибака і студента КПІ Юрія Поправка.

Тим часом, контррозвідка СБУ визначила дані офіцера Головного розвідувального управління Генерального штабу Збройних сил РФ, причетного до вбивства Володимира Рибака, повідомляє прес-центр СБУ. Російський диверсант діє в Україні під іменем Ігоря Стрєлкова (позивний «Стрєлок»), але насправді це — громадянин РФ, полковник Ігор Гіркін. За даними СБУ, востаннє він легально перетнув український кордон 26 лютого 2014 року, прилетів рейсом Шереметьєво — Сімферополь. Нагадаємо, у ніч із 26 на 27 лютого відбулося захоплення Верховної Ради Криму, що стало початком анексії півострова.

Правоохоронці встановили також причетність групи «Стрєлка» до викрадення представників ОБСЄ на Донеччині. Відомо, що на початку квітня Стрєлков одержав прямий наказ із Москви розпочати масштабну диверсійну операцію на материковій частині України, зокрема, у Донецькій і Луганській областях. Стрєлков також керував діями озброєних осіб, які незаконно утримували військовослужбовців 25-ї окремої повітрянодесантної бригади ПДВ ЗС України у Слов’янську 16 квітня.

Донецьк.