Кажуть, кожний номер газети живе лиш один день. Але це спростував Журналістський фонд Дніпропетровської обласної організації НСЖУ. Щойно він розпочав випускати серію книг-дайджестів «Особистість у дзеркалі преси». Їй передувала інша серія — «Життя газетним рядком», де було зібрано все найцікавіше, а також неоднозначне та скандальне, що з’являлося протягом року в місцевих ЗМІ.
Ці збірники не залежувалися в торгівлі. Але первісток серії «Особистість у дзеркалі преси» перевершив популярність попередньої. Адже книжка «Честь дорожча від влади» — про неординарну людину, що горіла у вогні, тонула в морі, розбивалася в автоаварії. Та, наперекір усім випробуванням, зберегла високу порядність, створила одне з найуспішніших нині у Дніпропетровську підприємств — олійноекстракційний завод (випускає відому всій Європі «Олейну»). Це Олександр Журід — людина виняткової долі і вдачі.
— Олександр Олегович не занепав духом не лише в хвилини власних бід, — каже директор Журфонду Олександр Давидов. — Він не розгубився і в екстремальних для економіки умовах. Не випадково останніх десять літ він був героєм безлічі телерадіопередач, газетних публікацій, які тепер зібрані нами в одну книжку і малюють портрет унікального сучасника. Перечитуєш написане колегами і думаєш, що такого й найбурхливіша фантазія не вигадає.
Олександр Дем’янович вважає: і цій книжці, і наступним, які готує до друку Журфонд, замало обласних меж, є потреба видавати такі дайджести у всеукраїнських масштабах.
Книжок схожих нібито не бракує — отих, дорогих і престижних, котрі наввипередки знайомлять нас із «елітою нації». Але «еліта» обмежена підозріло вузьким колом осіб, часом спірних. А яскравих та неповторних людей, які мають ненадуманий авторитет, у нас набагато більше. І вони є всюди, істинні герої нашого часу.
Якщо на рівні всієї України буде підтримано ідею зовсім не дорогої серії «Особистість у дзеркалі преси», то, Дніпропетровський журфонд певен, уже нинішні читачі будуть вдячні за це книговидавцям. Залишається систематизувати й узагальнити все написане, озвучене й показане, щоб не втратити найголовнішого, чим ми багаті і маємо пишатися. З кого ж брати приклад, як не з унікальних людей своєї епохи?
Дніпропетровськ.