Виявлено тіло четвертого потерпілого внаслідок вибуху у житловому будинку в Донецьку
Олександр Лоншаков — один із трьох синів Олени Лоншакової, господарки квартири № 2. Так, під час трагедії мати втратила двох синів, ще один перебуває у тяжкому стані в нейрохірургічному відділенні обласної лікарні. Для допомоги потерпілим родинам відкрито благодійні рахунки, організовано збирання речей для людей, які залишилися без житла і майна.
Прокуратура міста порушила кримінальну справу за статтею 270, частина 2 Кримінального кодексу України — «Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, яке спричинило загибель людей і псування майна в особливо великих розмірах». Про останнє свідчать масштаби руйнувань: повністю знищено перегородки в підвалі та на другому поверсі, частково — на третьому, пошкоджено конструкції четвертого і п’ятого поверхів. Рятувальники вирішили обвалити стіну, яку випнуло назовні, — без цього неможливо було зафіксувати фасад. Після того, як аварійну секцію буде підперто з усіх боків фундаментними блоками, всередину зможуть увійти експерти, в тому числі вибухотехніки, аби дослідити місце аварії і встановити причину вибуху. До речі, рятувальників, які виконують найризикованіші роботи всередині будинку, застраховано за рахунок міського бюджету на 50 тисяч гривень кожного.
Мешканцям квартир, які більш-менш уціліли, дозволять забрати меблі, побутову техніку та інші речі, пообіцяв на прес-конференції міський голова Олександр Лук’янченко. Більшість із 112 евакуйованих осіб нині живе в профілакторії «Шахтарські зорі». Наскільки постійним буде тимчасове житло, міська влада сказати не береться: вільного житла для розселення людей у Донецьку немає.
— Аварійну секцію будинку буде відновлено так чи інакше, — заявив міський голова. — Питання лише в тому, як. Або методом зміцнення, або повного розбирання і будівництва на цьому місці нової блок-секції. Фахівці поки що схиляються до другої версії. Але і той, і інший варіанти дороговартісні і потребують часу.