Це вже не перший конфлікт між прикордонниками і мешканцями, які живуть у селах Рокитнівського району, розташованих поблизу білоруського кордону.

Останній, що стався нещодавно, нагадував селянський бунт: кілька десятків місцевих мешканців, озброївшися палицями й іншими підручними матеріалами, насідали на українських прикордонників за те, що ті намагалися зупинити трактор з очеретом, який мати з сином нелегально везли з Білорусі в Україну. Розлючений натовп оточив УАЗик прикордонників, у ньому було вибито вікна. Обидві сторони бурхливо з’ясовували стосунки впродовж трьох годин. Прикордонники виявили толерантність — відпустили трактор з очеретом і не застосували зброї, хоча й мали на те підстави. Тепер конфлікт розглядає військова прокуратура.

Дещо раніше прикордонники змушені були стріляти по колесах вантажівки, що втікала із вкраденим у Білорусі лісом. Коли вони разом з міліціонерами завітали на обійстя крадія, той із сокирою кинувся на них...

А в липні минулого року сотні людей протестували проти того, щоб їх зупиняли прикордонники.

— Витоки конфлікту беруть початок з 1959 року, коли у цій місцевості створили військовий полігон, — розповідає заступник голови Рівненської обласної держадміністрації Юрій Кічатий. — Тоді мешканців навколишніх хуторів переселили у села на територію України. Відтак не дивно, що, скажімо, у селах Старосільської сільради Рокитнівського району проживає 90 відсотків білорусів. Білоруська меншина має родичів у сусідніх селах за кордоном, а тому звикла безперешкодно навідуватися до них. Після розпаду Союзу робити це стало проблематичніше — доводиться зважати на те, що між Україною і Білоруссю діють певні правила перетину кордону, які не всі місцеві мешканці хочуть враховувати.

Мені не раз доводилося бувати у прикордонних з Білоруссю селах Рокитнівського району. Справді, тут тісно переплелися дві культури: це видно з обрядів, мови, навіть з небілених хатинок... У селах Старосільської сільради великі проблеми з наданням сінокосів (а худоби місцеві мешканці завжди тримали багато). Тому українські селяни заготовляють сіно на полігоні в Білорусі, очерет — на білоруських болотах, а з настанням морозів, коли до копичок можна дістатися гужовим чи іншим транспортом, вивозять заготовлене додому. Звичайно, виконуючи свої обов’язки, українські прикордонники перешкоджають цьому, через що й виникають конфлікти.

— Проблему можна було б розв’язати, зробивши пункти спрощеного перетину кордону, — каже Юрій Кічатий. — Уже протягом двох років обласна влада виходить з такою пропозицією до Кабінету Міністрів України. Але останнє слово — за білоруською стороною.

Рівненська область.