Свої послуги у голографічному захисті документів, покликаному вберегти нову єдину державну паспортну систему України від підробок, наполегливо пропонує нашим урядовцям одна з... швейцарських компаній. І це при тім, що в Україні є свої два підприємства з повним технологічним циклом виробництва голограм.
Утім, нічого дивного навіть у такій ситуації не було б (конкуренція!), якби не цікава обставина, на яку звертає увагу сайт «Crіpo.ua». Під документом швейцарської сторони стоїть підпис скандально відомого у нас ще з 1994 року «швейцарського українця» пана Юрія С. Тоді його разом з керівниками двох інших відомих валютно-банківських структур наша Генпрокуратура звинуватила у викраденні з рахунків одного з державних концернів більш як 19 млн. доларів (гучна свого часу історія з продажем грецькій фірмі 200 тисяч тонн авіаційного гасу з держрезерву України, яку розцінили як реальну загрозу обороноздатності держави). Пан Юрій С. тоді рвонув до Швейцарії, і альпійська держава, нагадує інтернет-видання «Україна кримінальна», незважаючи на вимоги України і навіть на візити представників Генпрокуратури, відмовилася видати його. А сама винесла вирок за трьома статтями свого законодавства: нечесне ведення справ, зловживання довір’ям, використання підробних документів, — і постановила позбавити «біженця» волі на 18 місяців.
Одне слово, як дізнаємося нині із матеріалів сайту, пан С., попри те, що кримінальну справу в Україні проти нього не закрито, а лише призупинено, бізнесує й надалі. Підвладне йому СП зуміло заручитись державним замовленням на голограмне забезпечення деяких наших фіскальних документів й інших документів суворої звітності.
На підходах до контракту із голограмного забезпечення єдиної державної паспортної системи України швейцарська фірма пана Юрія С. просить дозволу відпустити у гості до них одного з державних мужів, який курирує процес друкування українських грошових знаків і бланків паспортів. Витрати на його відрядження (проїзд, проживання, харчування тощо) швейцарські «благодійники» беруть на себе...